Плевен подкрепи идеята за обявяване на 2016 година за Европейска година за борба с насилието срещу жени


Декларация в подкрепа на идеята за обявяване на 2016 година за Европейска година за борба с насилието срещу жени бе гласувана на кръгла маса в Плевен на тема „Ние даваме своя глас срещу насилието“. Инициативата е на евродепутата Мария Габриел и нейни колеги в Eвропарламента и тя бе единодушно подкрепена в Плевен. Във форума в Плевен взеха участие председателят на Народното събрание Цецка Цачева, кметът на Плевен проф. Димитър Стойков, директорът на областната дирекция на МВР старши комисар Венцислав Катинов, районният прокурор на плевеннПлевен Владимир Николов, представители на учебни заведения, на социални ведомства и организации, които работят по проблемите на насилието, основано на пола.

Проф. Димитър  Стойков  разясни социалните услуги и подкрепата, която се оказва в Плевен на жени, жертви на  насилие. „Посегателството върху жени и деца е в основата на много пороци, които по-късно се развиват у хората, претърпели насилието. Неизбежно остава тежки психологически черти върху развитието на бъдещите личности. Не трябва да допускаме майките, които са стожерът на семейното огнище, да бъдат подлагани на насилие – и физическо, и психическо. Насилието е оръжие на слабите хора. Ненасилието е качество, достойно за силните личности“, емоционално реагира  проф. Стойков.

Шокираща статистика огласи председателят на парламента Цецка Цачева.  Близо13 милиона жени в Европейския съюз на възраст между 18 и 74 години са били подложени на физическо насилие. 3.7 милиона жени са претърпели сексуално насилие само през 12-месечния период на изследване публикувано тези дни. “Фактът, че дискутираме тази тема, означава, че няма търпимост, че не гледаме встрани от проблема, а търсим възможност за по-ефективно противодействие”, заяви Цачева.

Участниците в срещата се обединиха около необходимостта да бъде ратифицирана Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие. Те подкрепиха безусловно идеята за Европейска година за борба с насилието срещу жените. Това ще изостри чувствителността на обществото и институциите по проблема и ще ни насърчи да обединим сили и воля за неговото елиминиране“, се казва в приетата декларация.

Коментари