Очерк на бандитите приватизатори- Банев и Борис Бояджиев


Едва ли има организация, която да е скачала повече срещу тази бандитска приватизация, която стана в България, заяви в „Още от деня“ почетният председател на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев.

Д-р Константин Тренчев: – На бай Иван Татарчев носих папките с пикап, при Филчев намалих на папки, на Борис Велчев вече нищо не носих, защото нямаше никакъв смисъл. Просто – да, да, добре, ще видим – и дотам.

Има предприватизационен период при Андрей Луканов, припомни синдикалният лидер, който той охарктеризира с цитат на олигарха Березовски: „Защо да купувам завод, като мога да купя директора“. И започна една системна съсипия. Масовата приватизация започна при Жан Виденов и после при Иван Костов.

Д-р Константин Тренчев: – Приватизацията е един бандитски сговор между два субекта – единият е капиталистът с торбето, а другият са хората от държавната администрация. Те пишат правилата, те решават да се даде на този или на онзи, вероятно срещу скромно възнаграждение.

Настоявал съм и при Станишев, и при Бойко, че има страшно много сделки, които трябва да се развалят или поне да им се вземе неустойка, каза почетният председател на КТ Подкрепа. Не проследиха и не контролираха през годините инвестиционните програми на приватизираните предприятия – нищо не е инвестирано, нарязано е на скраб, подчерта д-р Тренчев.

Д-р Константин Тренчев: – Въпросът е дали може да бъде наказан човекът – юристите казват, че не може със задна дата. Знам къде ще се крият – едните ще се крият в давността, другите ще се крият в т.н. колективна безотговорност.

Почетният председател на КТ „Подкрепа“ коментира, че след 20 години една сделка да развалиш – може нищо да не е останало, може да е препродадена един-два-три пъти на добросъвестни купувачи, а освен това ще се сбъркаме от дела.

Смяната на собствеността при нас се извърши бандитски, заяви той. Посочи, че има и добри примери за приватизационни сделки – предимно със западни фирми. Кои – вижте във видеото.

Видеото вижте ТУК.

Коментари