Общинска администрация приема концепция за популяризиране на 150-та годишнина от обявяването на Троян за град


В края на 2016 г. Община Троян определи Комитет по организацията за отбелязване на 150-та годишнина от обявяването на Троян за град. В средата на месец юни бяха публикувани две концепции, с които Троян може да бъде представен догодина по случай годишнината.

Екипът, който работи по темата предложи на жителите на троянска община да гласуват в анкета за една от двете представени концепции, с водещи идеи „150 повода да посетиш Троян“ или „Надникни в сърцето на Троян“. Анкетата е все още активна в социалната мрежа Facebook.

Екип от служители на общината разработи Програма за честванията, която е утвърдена от Кмета и Председателя на Общинския съвет, Троян.

В програмата е включено реализирането на няколко строителни обекта, които да бъдат завършени за честването. Основното място, което предстои да бъде реконструирано е „Малък пазар“, място с традиции и сантимент за троянци. То е място не само за потребителите, но и за срещи на хората. Община Троян се надява да запази неговата същност, но същевременно с това да му даде един по-модерен облик и функция, отговарящи на търсенето на съвременния потребител. Предстои сключване на договор с фирмата, изработила идейния проект за неговата реконструкция. Хората от Троян вече се вълнуват за обособяването на кръгово кръстовище на едно ключово място в Троян – „АИР“. Работата продължава и по изграждането на моста до бензиностанция „Lukoil”, който да направи връзка между път II-35 и III-357. В ход са преговорите с новото правителство за реконструкция на северния вход/изход на града – лицето на Троян при посрещането на туристи. Очаква се на празника на Троян да пристигнат и много гости, приятели на града, затова и заради лошото текущо състояние на входа, ръководството на Общината активно работи за разрешаването на този инфраструктурен проблем.

През 2018 г. предстои да излязат и няколко издания, които ще останат в историята на града, като фотоалбум-пътеводител „150 кадъра от Троян“, както и двутомно издание на Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства – „Документи, открития, събития, личности“.

2018 година ще премине под знака на 150-та годишнина и ще е изпълнена със събития за достойното отбелязване на юбилейната  за Троян и троянци годишнина.

 

Коментари