Национален ученически пленер „Пролетни багри“ в НУПИ „Проф.Венко Колев“-гр.Троян


В началото на пролетта, в периода 9.04.–12.04.2017г.,се проведе за шести път традиционния национален пленер „Пролетни багри“,който се организира от Художественото училище. Той е част от наградата на националния конкурс „Пейзаж от моята България“,организиран също от НУПИ „Проф.Венко Колев“-гр.Троян.

В пленера взеха участие 17 деца от най-изявените арт школи в България.Младите творци бяха тук заедно със своите ръководители: Ива Русинова-Севлиево, Майя Ананиева-Плевен, Севинч  Еминова-Кърджали и Олга Димитрова-Добрич.В подножието на Балкана и в творческата атмосфера на отворените ателиета по грънчарство, керамика, скулптура, живопис и компютърна графика на Художественото училище,децата не само твориха,но получиха и много познания за изобразителното изкуство и керамиката от талантливите и висококвалифицирани преподаватели по изкуство в училището.

Организаторите на пленера се постараха да съчетаят полезното с приятното и показаха на децата всички забележителности на нашия град.Участниците имаха екскурзия с пленерно рисуване в Троянския манастир, посетиха Националната изложба на българските художествени занаяти в с.Орешак. Запознаха се с образците на художествените занаяти в троянския регион в Музея на занаятите.

Всяка вечер около пленерния огън младите таланти на България имаха възможност да общуват, да мечтаят и създават приятелства.

В края на пленера децата си тръгнаха не просто вдъхновени и одухотворени от допира с изкуството,но отнесоха със себе си и частица от сърцето на Балкана.

Миглена Климова

Коментари