Над 3 милиона лева е дарил вече Делян Пеевски за борбата срещу коронавируса


По-малко от три седмици след началото на най-голямата дарителска кампания за подпомагане на българкото здравеопазване в борбата срещу пандемията от коронавируса, тя тече с пълна сила, а събраните пари само по сметката на Министерство на здравеопазването са близо 14 милиона лева. Само за последната седмица дарените суми са 8,6 милиона лева, съобщава „Епицентър“.

Близо 50 процента от даренията са от частни фирми, 26 процента – от дарителски кампания, почти 20 процента са от индивидуални дарители. Най-малка е сумата, дарена от фондации.

Все повече се наблюдава тенденция да се даряват за общински лечебни заведение, а не само за столичните болници. Много от фирмите и гражданите правят дарения повече от веднъж, казват от Българския дарителски форум.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е най-големият дарител с над 3 милиона лева както за подпомагане на медиците, които са на фронтовата линия със смъртоносната зараза, така и в подкрепа на апаратура и материали както за столични болници, така и на лечебни заведения в над 20 града. Последното дарение за близо половин милион лева за животоспасяващи апарати за обдишване бе направено през уикенда за столичната ВМА, както и за болниците в Стара Загора, Благоевград, Разлог, Гоце Делчев, Ямбол, Кърджали, Пазарджик и Ардино.

Общинското ръководство на ДПС – община Ракитово отправи вчера специални блaгoдaрности към Дeлян Пeeвcки зa прeдocтaвeнитe мacки и чoвeшкoтo му oтнoшeниe към хората. Това съобщи на личния си профил председателят на младежката организация и зам.-кмет на родопската община Цанко Молов. „Г-н Пеевски e най-големият дарител в България в борбата срещу заразата с коронавирус. Нека бъде жив и здрав. В трудни моменти се познават хората с големи сърца!“, коментираха младите хора. Те са раздали маски на възрастните хора в общината, за да се предпазват от вируса. „Ние от Политическа партия ,,Движение за Права и Свободи“ ocъзнaвaмe, чe нaшaтa миcия в тeзи тежки дни e изключитeлнo вaжнa. Призоваваме всички хора да бъдат отговорни. Спазвайте мерките, те не са просто лист хартия. Социалната дистанция, носенето на маски, миенето на ръцете и дезинфекцията на най-често ползваните вещи и предмети.

Бизнесменът, който застана лице в лице с болестта и оздравя – Кирил Домусчиев, досега е дарил над 1,1 милиона лева в голямата кампания. Преведе още преди 2 седмици над 750 000 лева за тестове и медикаменти. Заедно с брат си дариха оборудване и облекло за болницата в Разград, а техните родители помогнаха и на болницата в Ловеч.

Близо с милион се включва в кампанията и Виваком. След решението си да дари 900 хиляди лева на Министерството на здравеопазването, заедно с UNITED GROUP, телекомуникационната компания вече дарява и първите месечни такси от всички нови абонаменти за общата кауза срещу COVID-19. Със същата сума се включи в кампанията и АЕЦ“Козлодуй“.

Солидарността обхвана всички браншове. Редица банки, бизнеси и съсловни организации решиха да помагат с дейността, която развиват. Над 300 000 лева възлиза дарението на прокуратурата. Политици, общественици и граждани също се включват всеки ден в кампанията.

Солидарността обхвана всички браншове. Редица банки, бизнеси и съсловни организации решиха да помагат с дейността, която развиват. Над 300 000 лева възлиза дарението на прокуратурата. Политици, общественици и граждани също се включват всеки ден в кампанията.

Коментари