Министър Данаил Кирилов за новата атака на Лозан Панов срещу съдии и политици: Не мога да коментирам психиатрични отклонения! Той преследва политически цели!


Остър коментар по повод поредната политическа провокация на оскандаления председател на Върховния касационен съд Лозан Панов направи пред ПИК TV правосъдният министър Данаил Кирилов.

Той бе разпитат от медията ни за шокиращо интервю на Панов в медиите на подсъдимия Иво Прокопиев, който е страна по две ключови дела, а съдебни състави запорираха негови имоти и сметки за над 200 млн. лв.

Пред удобния микрофон на сайта на зависимия от решенията на съдиите Прокопиев Лозан Панов подробно представя тезите си, които са изцяло политически. Напада властта, че създава условия за зависимост на съдиите, а колегите си магистрати вини, че обслужват управлението, за да си гарантират кариерно издигане. Конкретни доказателства обаче не посочва, а прави внушения, типични за лидер на опозиционна партия. 

„Дори не искам да коментирам това. Подобни атаки са напълно и абсолютно необосновани. Не искам да влизам в реториката на председателя на ВКС, защото тя е огледална. Още повече, че тук вече се проявяват абсолютно директно и откровено политическите цели, които се преследват с този вид риторика. 

Беше редно за толкова години председателят на ВКС да разбере, че не осъществява политическа функция, а функциите на административен ръководител на съда, който е най-големият правораздавателен орган на републиката“, отсече Кирилов.

На въпрос защо си позволява подобно поведение висш магистрат като Панов, при положение че съдиите нямат право на политическо говорене, министърът заяви:

Не мога да коментирам психологически или психиатрични отклонения. Не мога да коментирам какви са защитните тези и виждания на колегата. Надявам се, доколкото те са публични, всеки българин, както и колегите ни в Брюксел, да преценят обективно смисълът и съдържанието, както и мотивите на такова поведение. 

Нямаше да се стигне до такова развитие, ако още в самото начало той беше поел ясно отговорността. Всеки прави грешки. Това щеше да бъде достойното поведение. Когато се правят грешки, трябва да се направи обективна оценка и да се поеме отговорност, да не се повтарят тези грешки и да не се допускат последиците им. 

Съжалявам за това, което чета през целия ден днес в определени медии“, каза още пред ПИК Данаил Кирилов. 

Коментари