Манипулация в случайното разпределение на дела ще е коронавирусът в съдебната система


Защо Антоанета Симеонова и Владислава Цариградска скачат на Главния прокурор?

Скандалът със случайното разпределение на делата е коронавирус за съдебната система“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред БГНЕС.

Коментарът на главния прокурор дойде след одитен доклад, който открива много уязвими места на Централизираната система за случайно разпределение на дела. Фактически се оказва, че потребител, който разполага с електронен подпис, може да манипулира система като разпределя делата.

„Ако се потвърди изцяло докладът на одиторската фирма, това означава, че ние все едно не сме имали система за случайно разпределение на делата в продължение на 5 години. А по същество не сме имали правосъдие. Това може да бъде сравнено с коронавирус в съдебната система. А съдебната система е един от стълбовете на държавата и националната ни сигурност“, заяви главният прокурор.

Иван Гешев определи скандала като „трагедия“, защото засяга хиляди съдби.

„Ако това се потвърди, ще е трагедия, защото са засегнати десетки хиляди дела с огромни финансови, имуществени, а и не само имуществени интереси. По същество са засегнати съдбите на хиляди български граждани“, категоричен е той.

За Гешев е странно, че системата е функционирала без каквато и да било техническа експертиза в продължение на 4-5 години.

„Тук възниква въпросът, защо хора, които говорят за справедливост и съдебна реформа, за истина, като г-н Калин Калпакчиев или г-н Христо Иванов, са натискали без обществена поръчка определена фирма да създаде тази система. Защо тази система е функционирала без каквато и да било техническа експертиза в продължение на 4-5 години. Защо тази фирма е може би единствената фирма филантроп в световната история, която е осъществявала дейност и не е искала пари за поддържането на тази система. Интересно ми е, защо г-н Лозан Панов и присъдружните му дами от ВСС през 2019 г. са се хвърляли като Матросов на амбразурата срещу това да се извърши техническа експертиза на тази система за случайно разпределение на делата… Много интересни въпроси“, заяви главният прокурор и добави, че се надява, да не се окажат истина слуховете, че се плащат по 10 хиляди евро за разпределение на дело на конкретен магистрат.

Във връзка със случая Софийската градска прокуратура (СГП) вече образува досъдебно производство по получен сигнал до главния прокурор от членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Тъй като проблемът се е случвал в продължение на 5 години, през които страната ни е била под мониторинг на Европейската комисията, Българската прокуратура ще уведоми ЕК за резултатите от това производство, обеща Иван Гешев.


Коментари