„Капитал“ пробва да подкара джипа


Кръгът „Капитал“ явно се пробва да се качи и подкара джипа на властта, както правеше при предходните два кабинета на Борисов. Това неистово желание на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев се разкрива с пълен блясък от последния брой на едноименното му издание с бутиков тираж.

Желанието на олигарха и ортаците му от задкулисието е ясно – да се настанят на държавното кормило и на държавната ясла, за да разпределят властови и публичен ресурс.

За да реализира тази цел, кръгът „Капитал“ си служи и със старото, изпитано оръжие – откровени лъжи, инсинуации и фалшиви новини. „Случващото се през последните седмици показва, че сега се минава на нов етап – все повече управлява Пеевски и коалицията, която той е сглобил, а Борисов е все повече нейно лице, отколкото двигател“, твърди изданието. Твърдение, което реално е крещящо признание, че разградският олигарх не е успял да пробута свои хора за министри в третия кабинет на Борисов, както стана в предишните два. А за да прикрие амбициите си, Прокопиев лансира за пореден път фейкове срещу депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски.

Само че пропуска един много важен факт – ДПС е в опозиция и

Пеевски е опозиционен народен представител.

„Преди десет години, в началото на неговото управление, групата около Делян Пеевски (тогава заедно с Цветан Василев и КТБ) имаше някакво влияние в ГЕРБ, най-вече по линия на ДПС“, е друго измамно твърдение. В него няма абсолютно и доза истина, тъй като се видя, че Пеевски по никакъв начин не е свързан с Цветан Василев. Не е участвал в управата или надзора на трезора, не е имал акции, нито съдебни дела за активи след фалита на КТБ.

Именно в първия кабинет на Борисов

Прокопиев успя да лансира приближените до него Трайчо Трайков и Симеон Дянков за министри.

Триото сътвори една от гигантските афери с продажбата на 33% от държавния дял на EVN – България. Светата троица сега е изправена пред Специализирания наказателен съд и ги грози лишаване от свобода – Прокопиев и Дянков може да отнесат до 10 г. затвор, а Трайков до 12 г. зад решетките. Само личната касичка на Прокопиев – „Булброкърс“, го облагодетелства с 1,3 млн. лева, играейки ролята на посредник при сделката и занижавайки оценката на държавния дял. Сделката за електроразпределителното дружество е и една от най-скандалните афери на прехода, която дори съперничи на Костовата бандитска приватизация, при която „Кремиковци“ бе продаден за 1 долар, а „Балкан“ на цената на един апартамент.

Нещо повече, Симеон Дянков беше наемател на Прокопиев на столичната ул. „Доспат“ 60-62. Как се е отплатил Дянков на хазяина Прокопиев, си знаят само те двамата. Трайчо Трайков пък имаше 278 акции в „Каолин“ АД на Прокопиев по време на мандата си 2009-2011 г. Най-голямото предприятие за добив на каолин и преработка на инертни материали на Балканите беше харизано на прохождащия разградски олигарх от Гуруто на тъмния преход Иван Костов.

„При втория кабинет на Борисов изглеждаше, че Пеевски е нещо като неявен съдружник“, е друго невярно твърдение на Прокопиевото издание. Няколко от министрите във втория кабинет на Борисов бяха много близки до разградския олигарх – военният Николай Ненчев, външният Даниел Митов и правосъдният Христо Иванов. Първите двама бяха подсъдими за престъпления по служба, а Иванов се прочу с провала на съдебната реформа. Като министър на правосъдието Христо Иванов опита да подчини прокуратурата на изпълнителната власт, а Висшия съдебен съвет да превърне в марионетна структура без власт, отнемайки му ролята на кадрови орган на Темида.

Пряката връзка между Прокопиев и Христо Иванов

лъсна от стенограмите на задкулисието АРГО, където двамата действат в синхрон, правейки опити да овладеят и да пленят цялата държава. Проваленият правосъден министър в тази стенограма изрече фундаменталната фраза, че съпругата на тогата на олигархията и председател на ВКС Лозан Панов е Черен лебед, с други думи – има криминално досие. В същото време Трайчо Трайков разкри “кой е нашият #кой“, а именно кой е тайният спонсор на задкулисието, на когото могат да разчитат – укриващият се в Белград кредитен фараон Цветан Василев, ужилил вложителите на КТБ с между 5 и 6 млрд. лева. Стенограмата АРГО разкри още, че Прокопиев държи менстрийма – големите телевизии, които са подчинени на интересите на задкулисието. Също така огромен брой сайтове за фалшиви новини, контролирани от присъдружните олигарси – „Клуб Зет“ на Огнян Донев – Оги Хапчето, „Фрогнюз“ на ДС агента Академик Огнян Стефанов и „Медиапул“ на Стояна Георгиева, бившата говорителка на Иван Костов. И докато Прокопиев е бащата на фалшивите новини, Стояна Георгиева безспорно е майка на този „жанр“ в журналистиката у нас. Георгиева сътвори два класически фейка – малък и голям. Първият беше, че симпатизанти пишели в сайта, че искат Костов да създаде нова партия и така се родило ДСБ. А вторият, че Европейската комисия е поискала оставката на главния прокурор Сотир Цацаров, което предизвика гигантски скандал. Наложи се лично тогавашният зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс да го опровергава с изявление.

Целият този вой показва, че Прокопиев има нужда винаги да е на държавната хранилка, както е бил през целия си бизнес път и не може без голямо количество гориво от държавния кран, за да кара джипа.

Коментари