ИЗВЪНРЕДНО! Връщат част от мерките срещу коронавируса


Това съобщиха на брифинг в Министерство на здравеопазването

Връщат се част от мерките за борба с коронавируса в страната. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев  на брифинг в Министерство на здравеопазването. 

С нова заповед, която ще бъде в сила от 00 часа, се забранява публиката на всички колективни и спортни мероприятия. Забраняват се посещенията в нощни заведения за развлечения на закрито. На открито се допуска заетост от 50% от общия капацитет на заведенията. 

Третата забрана в свързана с провеждането на масови мероприятия – балове,сватби, кръщенета, с повече от 30 човека. Последните промени в заповедта касаят задълженията на държавните органи и институции за засилване на контрола в рамките на техните компетенции.

Всички останали противоепидемични мерки, въведени до момента в страната, остават в сила, подчерта министърът. А областните щабове ще могат да налагат и по-строги мерки в отделните области, ако това се налага.

„Знаете, че отпаднаха много мерки. Това се случи заради желанието ни да върнем гражданите към нормален начин на живот. Трябва да свикнем с коронавируса. Гласувахме доверие както на българските граждани, така и към институциите, които провеждат мероприятия. За съжаление анализът, който направихме, показва, че минаваме границата от 200 души. През следващите дни очакваме да не паднат бройки. Може да има тенденция на увеличение. На тази база предложихме да възтановим част от мерките.“, каза още Ананиев.

Новите мерките ще действат до второ нареждане, обяви още здравният министър. Той обяви, че извънредната епидемиологична обстановка ще бъде удължена до края на месеца. 

„Това не означава, че и този срок е краен. Наблюдаваме непрекъснато процеса. Взимайки тези мерките днес ,ще очакваме конкретни резултати най-малко след седмица. На базата на анализа сметнахме, че тези мерки са достатъчни, за да спрем това, което се случва. Има ли рязък скок, възможно е да се приемат и по-тежки мерки. На този етап няма условие за такива“, каза Ананиев.

Той е на мнение, че населението е повярвало, че всичко е отминало и са подценили ситуацията. 

„Правим провеки в заведенията постоянно. Наложени са и много актове. Ще има контрол и ще е много жесток. Ако установим, че има втори такъв пропуск, ще искаме затваряне на заведението“, категоричен бе доц. д-р Ангел Кунчев.  Той подчерта, че ако при проверка, инспекторите на РЗИ установят, че служител на спезва мерките, освен него, ще бъде глобен и работодателя му – за това, че не е организирал условия на труд.

Според министър Ананиев в леглата в болниците, които са определени за лечение от COVID-19, има пациенти, които могат да се лекуват вкъщи.

„Въпреки увеличението на броя на вирусоносителите и хоспитализираните, нашите болници са готови да поемат дори и по-голямо натоварване. Ще направим така, че хората, които могат да се лекуват вкъщи, да се лекуват“, каза той.

Относно заповедта за страните, за чиито граждани ще има задължителна карантина, Ананиев обясни, че тя в момента се подготвя и до дни ще бъде в сила. 

Коментари