Иван Гешев: Трябва хората да знаят, че освен права, имат и задължения


Под ръководството на Специализираната прокуратурата, рано тази сутрин служители на ГДБОП са стартирали операция по противодействие на организираната престъпност в гр. Кюстендил.

В ромската махала са извършени арести на членове на ромските кланове на Ропотамците и Гольовците. На територията на Кюстендил протече и специализирана операция срещу битовата престъпност.

Главният прокурор отиде на място в Кюстендил. „Към момента се провеждат действия по разследване, касаещо организирана престъпна група за лихварство, разпространение на наркотици и силови действия“, това коментира на брифинг пред медиите Гешев по повод спецоперацията. „Задържани са 6 души, за които има данни, че са криминално проявени, издирват се още 2-4. В четвъртък ще се реши кои да останат в ареста, какви мерки да им бъдат наложени и какви обвинения повдигнати“, обясни още главният прокурор.Той припомни, че преди няколко месеца в града бяха нападнати и бити полицаи. „Трябва хората да знаят, че освен права, имат и задължения. Те трябва да са еднакви за всички, независимо дали става дума за богати, бедни, българи, роми“, добави Гешев. „Няма нищо лошо да си богат човек. Но тези хора трябва да си плащат данъците, с които да се инвестира в българските общини и пътища. Част от работата ни е да не допускаме в страната да виждаме хора, които карат скъпи коли, а нямат нито един работен ден зад гърба си, нито са плащали данъци. Това е един от приоритетите на прокуратурата. Това са хора, които се занимават с незаконна дейност – било то лихварство, проституция, измами, живеят охолно, но не дават нищо за държавата си“, обясни главният прокурор.

В профила си в социалната мрежа Twitter Гешев също коментира акцията, като посочи, че държавното обвинение ще бъде безкомпромисно към тези, които нарушават закона, без значение от социалния им статус.

„Гольовци или Ропотамци, Череп или Ланец, „бизнесмени“ или политици – свърши безнаказаността за всички нарушили закона. Независимо от социалния статус, милионите или връзките. Защото българите искат и заслужават справедливост!“, написа Гешев.

Коментари