Print Friendly, PDF & EmailПринтирай публикацията

Затягат мерките срещу COVID-19 в редица градове


Отчита се драстичен скок на заразените и на жертвите на вируса

Драстичен скок на заразените и жертвите с коронавирус у нас. Над 20% са новите случаи за последното денонощие, като броят им надхвърли 3500. Тревога предизвиква и увеличаването на пациентите в болниците.

В редица градове се затягат мерките срещу разпространението на заразата. Това са София, Варна, Бургас, Враца, Шумен, Благоевград, Плевен, Ямбол и Сливен.

Решението затягането на мерките да е на регионално ниво остава непроменено. Но предизвика и остра реакция от страна на различните браншове.

„Има области, където заболеваемостта е под 50 на 100 000 души за 14 дни. Ако се вземат мерки на национално ниво към настоящия етап, няма да имат тази справедливост, която искаме да получат хората навсякъде в страната”, коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов.

В Бургас се обсъжда учениците от 5 до 12 клас да се върнат към дистанционна форма на обучение за 2 седмици. И още – намаляване на работното време на заведения, ресторанти и игрални зали до 22:00 часа.

 „Обсъждахме мерки, които са насочени по отношение на носенето на маски на открито, също така ограничаване на масови мероприятия на открито и на закрито, също мерки относно посещенията на фитнесите и моловете”, обясни още проф. Ангелов в Бургас.

На този фон според математическите изчисления в основата на бързото нарастване на случаите е британският щам на вируса.

„2,5 пъти по-бързо хората стигат до критично състояние в последните 17 дни, в сравнение с преди това”, коментира математикът Петър Велков, експерт по управление на кризите. „През април месец най-вероятно ще минем 16 000 смъртни случая”, обясни Велков.

Прогнозата е до две седмици да се види негативното влияние от отварянето на заведенията и фитнес залите.

„Като наслагваме неща, които увеличават риска, нещата ще стават по-зле, няма да стават по-добре. Вървим в една спирала, която ще ни доведе до хуманитарна криза”, смята Велков.

От бранша отговарят с тезата, че в ресторанти и фитнес зали е безопасно и ръстът на броя на заразените не е заради отварянето им от 1 март.

„Абсолютно на всички ни е ясно, че в момента този ръст, който е, трябва да се гледа две-три седмици назад, както лекарите обясняват вече 1 година, за да се види откъде идва това нарастване на бройката”, заяви Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

„Това е едно безсилие от страна на тези, които предприемат мерките, тъй като нямат представа какво друго да направят”, смята Радка Чернева от Българска асоциация за здраве и фитнес.

От бранша са притеснени от вероятността да ги затворят на регионално ниво според заразените по области. Така нямало да могат да разчитат на помощ от държавата.

Математическите изчисления показват, че решение за затягане на мерките трябва да се вземе незабавно.

„Ако не вземем скоро мерки, ние ще влезем в много по-трудно възвръщане отново на системата , неминуемо ще се стигне до затваряне на държавата”, прогнозира Петър Велков. Според него е нужен и по-строг контрол за спазването на мерките, за да имат те ефект.

то какви мерки се налагат в отделните градове и области: 

София

От петък, 12 март, всички ученици от 5 до 12 клас в София преминават на онлайн обучение, а всички заведения, в това число и тези в хотелите и игралните зали, ще работят с ограничено работно време до 22.00 ч. Преустановява се присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. Срокът на действие на тези мерки към момента е двуседмичен – от 12 до 26 март. Това реши софийския оперативен щаб на заседанието си днес.

Столична община, Столичната здравна инспекция и СДВР започват засилени проверки за спазването на мерките в търговските обекти, ресторанти и заведения, както и в градския транспорт. Препоръчва се на работодателите да се насочат към организация с работа от вкъщи или на смени, където е възможно. В домовете за социални услуги на територията на Столична община се забраняват посещенията на външни лица. На територията на Столична община се забранява провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито.

Софийският оперативен щаб предлага на министъра на образованието да измести датите за ученически състезания и олимпиади, които са планиране за месец март, в това число и пролетните математически състезания, планирани за края на месеца.

Варна:

От понеделник /15 март/ се преустановяват присъствените занятия в училища и центрове за подкрепа на личностното развитие на територията на област Варна на учениците от 6-ти до 12-ти клас, съобщи днес след заседание на кризисния щаб областният управител Стоян Пасев. Срокът на заповедта е за две седмици. Учениците от първи до пети клас ще учат присъствено, ще работят и детските градини и яслите.

Преустановява се за всички възрастови групи провеждането в присъствена среда на всички групи извънкласни занимания и дейности по интереси, занимални, спортни празници и други, организирани от училищата. Университетите запазват практическите занятия, като всеки от тях има автономия да направи алгоритъм за посещения на учебните занятия.

От 0.00 часа на 12 март се преустановяват посещенията на малолетни и непълнолетни без придружител /родител, настойник или попечител/ в ресторанти, снекбарове и молове. На пазарите се въвежда еднопосочно движение, без струпване на хора. Собствениците на големите търговски обекти, включително и хранителни магазини, трябва да осигурят задължително пропускателен режим, съобразен с търговската площ на обекта. Не трябва да се допуска струпване на хора на касите, както и пред обекта. Контролът за спазване на мерките в областта ще се усили, ще се включат и още екипи, каза Пасев и допълни, че на 8 март са установени работещи дискотеки, въпреки забраната.

Враца

От 00.00 ч. на 11 март 2021 г. за период от 1 месец, на територията на област Враца са в сила следните временни допълнителни противоепидемични мерки:

Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична помощ.

Увеличава се броят на леглата в лечебните заведения за болнична помощ за дейности по диагностика и лечение на лица, болни от COVID-19 /с готовност до 50% от общия брой легла/.
Въвежда се задължително носене на защитни маски на открити пространства при струпване на повече хора – пазари, тържища, изложения, централни улици и площади.

Забранява се провеждането на масови мероприятия в закрити помещения, свързани с провеждане на конференции, работни срещи, обучения, заседания, семинари.

Забранява се провеждането на занятия в танцови, езикови и др. школи, както и тренировките във фитнес и спортни зали.

Регистрираните заведения и ресторанти продължават да изпълняват въведените до момента противоепидемични мерки при 30% от капацитета и до 6 човека на маса.

Не се допуска провеждането на масови тържества като кръщенета, сватби, рождени дни, банкети и други, с повече от 15 човека.

Кметовете на общини, съвместно с ОД на МВР, ОДБХ и РЗИ следят за спазване на противоепидемичните мерки в заведенията за хранене и търговските обекти. За неспазването на въведените мерки се налагат определените санкции.

Управителите и ръководителите на търговски обекти, банки, администрации, неправителствени организации и предприятия не допускат служители и граждани без защитна маска и създават организация за спазване на дистанция между хората от 1,5 м в обектите.

Кметовете на общини определят лицата, които извършват контрол по спазване на противоепидемичните мерки за всяко населено място в област Враца.

На лицата, които нарушават въведените с настоящата заповед противоепидемични мерки ще се търси административно-наказателна отговорност по чл.209а от Закона за здравето, съобщават от общината. Въведените мерки могат да бъдат променяни в зависимост от развитието на епидемичната обстановка в областта.

Шумен

Спират присъствените занятия на учениците от 5 до 12 клас в училища и центрове за подкрепа на личностното развитие в цялата област Шумен от 15 до 26 март включително. Това реши Областният кризисен щаб.

Родителите сами ще решават дали да пускат децата си на детска градина, като това няма да доведе до санкции.

Заведенията няма да бъдат затворени, но ще работят до 22 ч. с капацитет до 50%. На маса ще бъдат допускани не повече от 6 души.

Пазаруването в супер- и хипермаркетите ще става само с колички, като по този начин ще се осигурят по-малък брой клиенти в помещението и спазване на физическата дистанция от 1.5 метра.

Спират репетициите и изявите на танцовите състави. Затварят фитнес центровете, залите за групови занимания, за йога, пилатес и аеробика. 

МБАЛ-Шумен е трета в страната по брой пациенти с коронавирусна инфекция. Заболеваемостта е вече 531 на 100 000 души. COVID-отделенията са препълнени и вчера са били пренасочени пациенти към болниците в Дулово, Исперих и Търговище. От днес обаче и там не приемат шуменски пациенти.

205 е вече броят на хората с тежка коронавирусна инфекция в МБАЛ – Шумен. От тях 4 са деца. Има тежко болна жена на 33 години. Бременна жена също лежи в COVID отделение.

Мерките влизат в сила от 00 часа на 12 март и са в сила до 24 ч. на 31 март, реши щабът.

Плевен

Учениците от 5-ти до 12-ти клас в град Плевен излизат в неприсъствена форма на обучение от 15-ти март до 27 март, моловете се затварят, а в целия регион се спират всички масови прояви. Ситуацията с пандемията от COVID-19 е под контрол. Това заяви д-р Красимир Трифонов, заместник-областен управител, след извънредно заседание на областния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Забраняват се всички извънкласни мероприятия, школи, екскурзии. Щабът е решил да се увеличи броят на леглата за COVID-пациенти от 15 на 20 процента в болниците. Ограничава се работното време на ресторантите до 22:00 ч. Позволява се при семейни събирания да бъдат до 10 души. Спират се сватби и кръщенета, както и фитнесите. Забрана се въвежда за всякакви публични събирания на хора – изложения, събори, празненства, концерти, театри, кина. Носенето на маски остава задължително във всички обекти на открито и закрито – там, където има струпване на хора, но не по улиците и парковете, уточни д-р Минчев. Нощните заведения остават затворени.

Благоевград

Въвежда се частичен локдаун в Област Благоевград. Това стана ясно след извънредно заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса, предаде „Фокус”.

До час се очаква да излезе заповед на директора на Регионална здравна инспекция – Благоевград, в която ще бъдат описани всички ограничителни мерки, които се налагат в региона заради значителния ръст на заболели от COVID – 19. Мерките ще бъдат в сила за 14 дни.

Сред ограниченията, които ще бъдат въведени са: затваряне на търговските обети тип „Мол”; ограничаване на събитията на открито и закрито; затваряне на кина, театри, фитнес зали, школи и други подобни; учениците от 5 до 12 клас ще преминат на дистанционна форма на обучение.

Заведенията остават отворени, но ще са с вечерен час до 22.00 часа. По думите на областният управител Бисер Михайлов на база 14 дневна статистка, Област Благоевград е на 12 място по брой на заболели. Това налага и предприемането на спешни мерки.

Ямбол

По- строги мерки срещу разпространението на коронавируса влизат в сила в Ямболска област. Учениците от 5 до 12 клас преминават към дистанционно обучение, реши оперативния щаб. 

Работното време на заведенията няма да бъде променяно, но ще се следи дали се спазват мерките за безопасност. Отново ще се засилят проверките в големите хранителни магазини.

Коментари