Заразените с морбили станаха повече! Съставени са 112 акта на родители


Случаите на морбили в страната към момента са 51, съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев във връзка с разпространението на инфекциозното заболяване, предава БГНЕС. Той направи сравнение с 2018 г., когато е имало 13 случая на морбили. През миналата година здравните инспектори са направили над 16 000 проверки дали е спазен задължителния имунизационен календар Съставени са 112 акта на родители. Отделно са глобени общопрактикуващи лекари и друг медицински персонал. 

„Моето мнение е, че ако някой си мисли, че с 50 или 100 лв. глоба може да задължи особено малцинствените групи да се имунизират, е илюзия. И да направите акт на някой безработен, ефектът е никакъв”, смята д-р Кунчев.

Според него по-добре е на една майка да се обясни защо трябва да имунизира детето си, отколкото да се тръгва с глоби. Кунчев е убеден, че за да не направи имунизация майката или не знае, или е заблудена по някакъв начин, или се страхува.

„Три години в съседите около нас ври и кипи от морбили. Над 50 000 са засегнатите през 2017 г. в Украйна, над 5000 са в Румъния, 2000 в Сърбия, над 2500 в Гърция и над 200 в Македония, където има и смъртни случаи. С две думи – морбили е сериозно заболяване”, каза главният здравен инспектор. Кунчев разкри редица фрапантни случаи с обяснения на лекари. Един от тях е именно от Благоевградско, където дете не е имунизирано година и половина с аргумента, че било непрекъснато болно.

Директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев препоръча деца до 13-месечна възраст да не се водят в чужбина, особено в съседните страни, където върлува морбили. Според него, въпреки направената миналата година препоръка, масово по Великден имало неимунизирани деца на екскурзии. Тази година той очаква пак да не се спази препоръката.

Коментари