Ефектът на бумеранга удари сайта “Биволъ”


Как да купиш гора за 100 лева и вила … без пари

„В последните месеци и в условията на изпъстрена с компромати предизборна кампания за европарламента, един скандал разтресе из основи политическия елит в България. Всички се вторачиха в имотите на хората от властта, закупени според сценаристите на „Апартаментгейт“ на силно занижени цени. Заваляха оставка след оставка, отидоха си министри и техни заместници, шефът на КПКОНПИ излезе в отпуск, „отстреляни“ бяха и знакови лица от съдебната власт и прокуратурата – предимно тези, които са си позволили да засегнат интересите на имащи проблеми с правосъдието българските скандални бизнесмени – Цветан Василев, Иво Прокопиев, Огнян Донев, пише в. Труд. 

Фитилът първоначално беше запален от сайта „Свободна Европа“, приютил бивши кадри на Прокопиев, но по команда залпове по темата постоянно бълваха и медиите на задкулисието „Дневник“, „Капитал“, „Медиапул“, „Фрог“ и „Клуб Зет“. Всички се надпреварваха да вадят справки и нотариални актове за сделки на ниски цени, дори дронове на поставилата се в тяхна услуга телевизия бТВ по цял ден услужливо снимаха тераси, сауни и къщи за гости. Разбира се, цялата кампания беше оправдавана с позицията им на „високоморални“ журналисти, загрижени за това дали се спазват законите и дали чрез придобитите от тях имоти, управляващите не укриват получени незаконни доходи или пък не ощетяват държавния бюджет от спестени данъци.  

„Биволъ” – медиен рекет от години
В авангарда на тази имотна какафония неизменно стоеше и сайтът „Биволъ“, списван от Асен Йорданов и Атанас Чобанов, прочули се през годините като „момчета на повикване“, когато чрез компромат трябва да се удари някой неудобен, или пък чрез откровен медиен рекет да се получат пари. Схемата на „Биволъ“ беше разкрита още през 2015г. от кметовете на Поморие и Царево Иван Алексиев и Георги Лапчев, които свидетелстваха, че са били изнудвани от Асен Йорданов и съпругата му Алберта Алкалай, а когато отказали общински пари да отидат в джоба на ПР-агенцията на Алкалай, върху тях се е изляла журналистическа помия от интернет „медията“.

Оказва се, че в разгара на „Апартаментгейт“, само за периода от януари до май тази година, „Биволъ“ е публикувал на страниците се цели 44 материала по темата за „ниските“ цени на властимащите, като под ударите им попадат главният прокурор, шефът на КПКОНПИ, заместникът му, министърът на земеделието, министърът на отбраната, депутати, евродепутати, съдии и прокурори. През цялото време лайтмотивът на „Биволъ“ е, че имотите са купувани на непазарни според тях цени, което освен, че е неморално, означавало и укриване на данъци. Кръгът на „отстреляните“ обаче е точно определен – хора на властта и конкретни, крайно неудобни на задкулисието магистрати. 

Разбира се, тъй като междувременно се разбра, че самите сценаристи и изпълнители на „Апартаментгейт“, както и техни любими персони, като например шефът на ВКС Лозан Панов, също са се облажили от „евтините“ имоти, по тази тема скандалните медии наложиха пълно затъмнение. Така например „Труд“ първи разкри, че двама от авторите на скандала с апартаментите – соросоидите Филип Гунев и Николай Стайков от НПО-то „Антикорупционен фонд“ също са се облажили с мезонети за повече от 600 000 лева, които едва ли съответстват на доходите им. Вилата на съдия № 1 Лозан Панов също стана пословична с цената си от 26 хиляди лева, още повече, че изобщо не се оказа порутена барака, както твърдеше кръгът „Капитал“, а луксозен имот на метри от морския бряг, и то на два етажа. 

Съпругата на Панов пък, известна с прозвището „Черния лебед“ и разследвана преди години за хулиганство, на свой ред би всички рекорди по евтиния, защото цената на квадратен метър от 382 евро, постигната от Бети Панова в ултра луксозната сграда на „Артекс“ – „Дипломат“, не бе по силите нито на Цветан Цветанов, нито на Цецка Цачева, платили близо 800 евро на квадрат. В скандално евтините имоти на Панов и на съпругата му обаче, авторите на „Апартаментгейт“ не само че не видяха никакъв проблем, но и нагло проведоха цяла защитна кампания, опитвайки по всякакъв начин да оправдаят любимците си. 

Да си купиш гора за… 100 лева
Двойнственият „морал“, оказва се, не е подминал и „журналистите“ от „Биволъ“. Проверка в имотния регистър разкрива цялата прелест на двуличието им, защото докато правят своите „разследвания“ и набеждават кого ли не във всички смъртни грехове, самите те щедро се възползват от възможността да крият данъци и такси, както и незаконни доходи.

На 13 ноември 2015 г. фирма „Бивол“ ООД, представлявана от Асен Йорданов, купува поземлен имот в гр. Малко Търново, местност „Манастирчето“, с площ от 1125 квадратни метра, част от горската територия на страната и с трайно предназначение – „друг вид дървопроизводствена гора“, за сумата от 100 лева. Страните по нотариалния акт са декларирали изрично пред нотариуса, че това е била действително уговорената цена между страните по сделката.

При положение, че средната цена на декар, и то земеделска земя, през 2015г. в югоизточния район на България е близо 600 лева, а цената на декар горска площ, особено в периода на заменките е стигала и до 8000 лева, става ясно, че декларираното от „Бивол“ ООД пред нотариуса няма как да се покрие с реално платеното на продавача. 100 лева вероятно наистина са платени по тази сделка от Асен Йорданов, но само за бензин за автомобила му, за да се придвижи до Малко Търново. Причината, за да се изповяда подобна сделка на поне шест пъти по-ниска цена от пазарната, разбира се, е прозаична – както да се спестят такси и данъци, така и да не се налага разходът за фирмата купувач и доходът на продавача, да се обявяват публично.

„Зелено дърво” и… зелен хайвер за НАП През юни на същата 2015г., „бивол“-ът Асен Йорданов се сдобива и с нови два имота, в село Зелено дърво, община Габрово. Този път имотите са съседни, в регулацията на селото и са предвидени за застрояване.


https://blitz.bg/obshtestvo/efektt-na-bumeranga-udari-sayta-bivol-snimkidokumenti_news677390.html

Коментари