Дъжд, гръмотевици и опасност от градушки следобяд


До обяд времето ще бъде предимно слънчево

До обяд облачността ще се разкъса в цялата страна почти до слънчево време. В следобедните часове обаче отново очакваме да се заоблачи и да превали. И днес ще има гръмотевична активност, по-бурна в Централна и Източна България. В тези райони остава опасността от градушки. Температурите през деня – между 18 и 23 градуса. По-хладно днес ще е в Северозападна България.

Риск от поройни наводнения днес и утре има по теченията на реките в Добруджа – Царцар, Сенкьовица, Ружичка и Хърсовска, както и по водосбора на река Камчия.

В планините – облачно и мъгливо по високите места. След обяд – превалявания с гръмотевици. Над 2000 метра ще вали слаб сняг. Около крайбрежието ще вали и ще прегърми в следобедните часове. Дневните температури там – около 22 градуса.

Валежите ще продължат и в събота в Източна България. В неделя времето ще се стабилизира, но от понеделник отново очакваме превалявания с гръмотевична активност. В следващите дни очакваме значително затопляне, благодарение на топъл въздух от юг. Кулминацията ще е в неделя и понеделник, когато термометрите ще чукнат 30 градуса. 

Почти 55 хиляди мълнии са регистрирани за последните 24 часа на Балканите, сочат данни на blitzortung.org. Около една четвърт от тях през вчерашния ден са били на наша територия и то в районите, поразени от екстремно време – по-значителни валежи и градушки.

Коментари