Данаил Кирилов: Нямам съмнения, че системата за случайно разпределение на делата е манипулирана


Както вече ви казахме съдия Симеонова е на абонамент към сдружение „Чифлика“.
Адвокат от Да(й) България разпределя делото при съдия от ССБ и решението е каквото искаш. Това се нарича неслучайно разпределение и неслучайно решение! Къде е Главният прокурор?
И както винаги Антоанета Симеонова ще отрича всичко и ще се прави на жертва, но Петровден* идва и като дойде време за къпане всичко ще лъсне!

Нямам съмнения, че системата за случайно разпределение на делата е неправомерно достъпвана и манипулирана. Това заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов в интервю за БНТ и уточни, че целта на Доклада за системата за случайно разпределение на делата е да тества системата за рискове и предизвикателства за сигурността.

„Докладът показва висока уязвимост на системата от външни влияния. Коментирахме много задълбочено и във детайли случая. Имаме задълбочена информация. Надявам се да не сме засегнали обществени я интерес. Голяма част от дебата беше публичен, а друга част беше закрита, за да няма провокация към лица, които биха искали да манипулират системата“, каза още министър Кирилов.

Той поясни, че по случая със системата за случайно разпределение на делата има образувано досъдебно производство.

„Споменавахме няколко пъти в дебата какви действия може да предприеме наблюдаващия прокурор. Техническа експертиза ще установи пробивите в системата назад във времето. Аз нямам съмнения, че системата е неправомерно достъпвана и манипулирана. Това трябва да се установи от разследването“, уточни Кирилов.

„Имаше една интервенция в системата през 2016 г. с SQL инжекция. Приема се, че тя не е била успешна. Няма данни обаче дали в последствие са правени нови опити. Експертите заявиха, че с SQL инжекция е атакувана и базата данни на НАП, но в този случай опитът е бил успешен. Най-тежката работа в разследването е установяването на връзката на техническите устройства с конкретни лица„, посочи министъра.

По думите на Кирилов, от страна на разработчика не са открити данни да са оставени отворени задни врати, като много пъти е сменяна идеята и концепцията за формата и интегрирането на системата в съдебната система.

*Петровден се смята за най-топлия ден в годината. До миналия век, хората са излиза и са се къпели навън на този ден.

Коментари