ГОРЕЩО! Белгия, Гърция, Германия и Австрия въвеждат нови мерки в борбата с COVID-19


Още държави в Европа връщат карантинните мерки заради коронавируса. Белгия въведе ограничения за събирането на хора на едно място и дори полицейски час в две области.

Гърция направи предпазните маски задължителни на закрито, а Германия предупреди да не се посещава Северна Испания.

В Белгия заразата се завърна. Отчита се значително повишение на броя на новозаразените, особено в Антверпен и околностите.

„Досега социалната изолация позволяваше всеки да се среща с най-много 15 души седмично. От сряда този брой се намалява на 5 души. Мярката ще бъде в сила четири седмици“, заяви Софи Вилмес, министър-председател на Белгия.

Ако е възможно всеки трябва да работи от дома си. Посещението в магазин не трябва да е по-дълго от 30 минути, а семейните събирания са ограничени до 10 души. Правителството предупреди, че тези мерки се въвеждат, за да се избегне новото налагане на пълна карантина, каквато имаше в разгара на епидемията през пролетта.

А след Великобритания и Германия въведе ограничения за посещаването на Испания. Въпреки протестите на Мадрид, че туристите не са изложени на риск, Берлин разпореди да не се посещават провинциите Каталуния, Навара и Арагон. Испанските хотелиери изчислиха, че само спирането на туристите от тези две страни, ще донесе загуби от 10 милиарда евро.

„Вижте Канарските острови, Балеарските острови, Валенсия, Андалусия – там имаме нива на заразяване по-ниски, отколкото са в момента в самата Великобритания. Такава е епидемичната картина. Туристите ще са на по-сигурно място в тези провинции, отколкото в родната им страна“, каза Педро Санчес, премиер на Испания.

Въпреки успокоенията на премиера, Мадрид от днес въведе по-строги изисквания за носенето на маски. Предпазните средства вече щ бъдат задължителни навсякъде – дори на открито. Броят на посетителите по външните маси на заведенията се ограничава до 10 души. Въвежда се и по-ранен час, до който баровете трябва да са затворили.

Коментари