Гласуваме в две тъмни стаички и в отделни урни


Наесен ще гласуваме в две прозрачни урни – за местна власт и за референдум.

Кметовете разкриха, че нямат достатъчно кутии за вота, за да осигурят по две във всяка избирателна секция.обществена поръчка обаче не може да се пусне, защото изборите още не са насрочени.

През 2007 година, когато се въведе изискването за прозрачни кутии за гласуване, бяха купени 10 000 кутии срещу 780 000 лева с ДДС. Тогава те се оскъпиха, защото нямаше време да се проведе в срок обществената поръчка и се наложи спешно да ги договорят с фирми. През 2011 година са доставени нови 11 400 урни, защото тогава имаше избори 2 в 1 – местни и президентски. Тогава правителството плати 623 010 лева. Някои от тях обаче са счупени, а други не са съхранявани правилно. Сега се очаква броят на изборните секции да бъде увеличен, защото е улеснен начинът за разкриване на места за гласуване в чужбина и това налага нова поръчка.

При избори и референдум заедно вотът ще става по-бавно и затова ЦИК се канят да препоръчат на общините да осигурят наесен гласуване в две отделни тъмни стаички. В по-малките общини, където има слабограмотни избиратели, може да се образуват опашки, тъй като сега за пръв път на местни избори ще се отбелязват и преференции за съветници, а въпросите за референдум ще са три, пише в. „Преса“.

Заради спорове в парламента все още не е ясно дали ще има избори 2 в 1 през октомври. Според закона държавният глава може да насрочи референдум не по-рано от две и не по-късно от три месеца от решението на НС. Това означава, че най-късно на 23 юли то трябва да е обнародвано в Държавен вестник, за да може референдумът да се проведе заедно с изборите на 25 октомври.

Депутатите още спорят за съдържанието на въпросите, а проектът трябва да мине през комисии, за което се изисква време. Най-дискутиран е въпросът за мажоритарния вот. ДПС предлага всички 240 депутати да се избират по този начин.

Източник: БГНЕС

Коментари