В МВР има проверка за расистки изказвания на полицай Анна Витанова


Има дисциплинарна проверка по случая с расистки изказвания на полицейски служител в социалните мрежи, съобщи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред журналисти днес.

Става дума за полицай Анна витанова, която е сред полицейските служители, изпратени да охраняват квартал „Орландовци“ заради сблъсъците преди няколко дни. Витанова, която е известна от протестите срещу кабинета „Орешарски“, когато според много свидетели е от полицаите, биещи протестиращи без причина. В последните дни тя е публикувала ред откровено ксенофобски коментари във „Фейсбук“.

Принципът, по който работим, е да няма специални мерки по отношение на специални групи или хора, коментира днес министър Бъчварова.

Тя отбеляза, че при последните събития в „Орландовци“, а преди това в Гърмен, мерките, които прилага полицията, са към всеки един, който нарушава обществения ред, независимо в кой квартал живее. Така е и по отношение на служителите на МВР – ако има недопустими действия или нарушения, по същия начин прилагаме закона, добави Бъчварова.

На въпрос за евентуални подобни проблеми в други квартали, министърът посочи, че има полицейско присъствие и на други места

По думите ѝ съвместните групи са една възможна идея, като трябва да се прецени къде и как ще сработи, доколкото има ресурс.

Сред мерките, които министърът посочи, са по-засилено полицейско присъствие и проверки. Много е важно да се спази балансът на тези мерки, защото не ни се иска да изглежда като прекалено присъствие, не трябва да се злоупотребява в тази посока, добави Бъчварова.

По думите ѝ факт е, че има общ стил на организация, че има хора, които се включват в подобни прояви, което означава, че има нещо, което стои извън конкретните случаи.

Тя припомни, че поводът за напрежението в „Орландовци“ е битов, но ескалирането му вероятно крие и някакви политически интереси.

Последното нещо, в което мога да бъда обвинена, е липса на диалогичност, заяви министърът в отговор на въпрос за проблемите на протестиращите полицаи

Тя отбеляза, че срещите със синдикатите са били поне три. „Опитах се миналия петък да проведа диалог и да разбера какви са точните искания на синдикатите, и за мое учудване те не бяха формулирани ясно“, каза министърът.

Възможно е, че от тяхната позиция нещата изглеждат различно, но всички теми, които те поставиха, получиха отговор – за това да има или не специализирана операция по границата, за това какво правим с назначаването на граничните полицаи и с въпроса за дрехите, който вече е решен и по отношение на вътрешната реорганизация, отбеляза Бъчварова.

По отношение на извънредния труд са установени норми, съобразени с бюджета, с който разполага МВР, и това е нещо, което ние не можем да обсъждаме към тоя момент.

„Затова учудването ми беше много голямо, когато чух квалификации, които съм чувала и преди по повод на протести. Затова много се притеснявам, че правата, които имат синдикални лидери в МВР, понякога не се използват прецизно. Уважавам синдикалните искания, но има обективни обстоятелства, с които се опитваме да се справим.

Не мога да разбера кое е най-сериозното основание за толкова драстичен и силен протест. На практика ние говорихме по всички теми и те получиха отговор“, коментира още Бъчварова.

източник: БТА
Коментари