Във вторник се конституира новоизбраният Общински съвет на Дряново


На 12 ноември от 17:00 часа областният управител на Габрово свиква първото заседание на Общински съвет Дряново. На заседанието избраните общински съветници, новият кмет на Дряново и кметовете на кметства ще положат клетва и ще подпишат клетвени листи. Първото заседание по традиция се води от най-възрастния общински съветник.

Припомняме, че изборите за кмет на Дряново спечели Трифон Панчев, издигнат от местна коалиция БСП за България (АБВ, Български социалдемократи, Движение ЗАЕДНО за промяна). Той победи досегашния кмет на града Мирослав Семов (инициативен комитет). Панчев спечели доверието на 2252 избирателя срещу 2158 за Мирослав Семов.

Интересна ситуация ще бъде в Общинския съвет, където влизат:

  1. ПП ГЕРБ – 3 общински съветника
  2. ВОЛЯ – 2 общински съветника
  3. Местна коалиция БСП за България (АБВ, Български социалдемократи, Движение ЗАЕДНО за промяна) – 4 общински съветника
  4. Местна коалиция Партия на Зелените (ПП Съюз на демократичните сили, Движение 21) – 4 общински съветника

Има няколко хипотези около сформирането на мнозинство в местния парламент. Ако ГЕРБ и ЗЕЛЕНИТЕ се обединят ще получат така нужните 7 гласа и ще имат мнозинство. Втори вариант е коалиция между ВОЛЯ и БСП за България като в случая ще имат 6 гласа и ще имат нуждата от още един глас, за да може кметът Панчев да има мнозинство в Общинския съвет.

Има и трети вариант, при който се обединяват в името на дряновци и Дряново ГЕРБ, БСП за България и Воля, при който Зелените остават в сигурна опозиция. Дряновци в момента имат нужда от бързо сформиране на Общинския съвет, както избирането на председател, тъй като през месец ноември предстои гласуване на бюджета на Община Дряново.

Коментари