ВС „Усмивка“ – Троян, празнува 40-ти рожден ден – тази вечер


С голям юбилеен концерт в салона на читалище „Наука“ в Троян днес, 6 ноември, Вокална студия „Усмивка“ ще отбележи своя 40-и рожден ден.

усмивкииСъставът е създаден през 1975 г. от Атанаска Ненковска като училищна вокална група. Десет  години по-късно съставът е в Народно читалище „Наука“.
От 1995 г. ръководител на студията е Светла Червенкова. Осъществена е приемственост и е запазена традицията да се избират мелодични, хубави песни, които да се харесват и на публиката, и на самите изпълнители. В „Усмивка” има певци от различни възрасти от 4 до 18 години, което предпоставя появата на различни формации – детска формация „Усмивка, „Усмивка-тинейджъри“ и Вокална формация „ЕОС“ и формация „Ритмикс“.

Студията е участник в престижни национални фестивали и конкурси за детска забавна песен. Осъществява ползотворно сътрудничество с детската редакция на БНР, записи в БНТ, ТВ „7 дни“. Прави своите успешни изяви в чужбина – турнета в Полша, Русия, Украйна, Кипър, Турция; има много самостоятелни концерти  и участия.
Деца от „Усмивка“ поставят началото на детския църковен хор към храма „Света Петка” в Троян.

Съставът е финалист в националния етап на Детската Евровизия през 2008 г. и печели второ място.
През 2005 година по повод 30-годишнината й ВС „Усмивка“ е удостоена със „Златна значка – Троян“.
Стотици са песните, включени в репертоара й, а децата, преминали през школата й, са повече от 500.

Интервю с ръководителката на ВС „Усмивка“ Светла Червенкова очаквайте в понеделник, 9 ноември.

Коментари