Внимание, развъдникът на бактерии в кухнята е…


Кухнята несъмнено е най-важното място от всеки дом. Именно там се приготвя храната, която всеки член на домакинството ще погълне. Всички знаем, че това, което слагаме в устата си пряко влияе на здравето ни.

А сега само си помислете как ще се почувствате, ако научите, че в кухнята ви цъка опасна бактериална бомба? Неприятно, нали? Е, да, но за съжаление това е факт!

Оказа се, че във всяка кухня има едно нещо, което е направо развъдник на бактерии. Освен това всички в едно семейство се докосват до него.

Опасността бе разкрита от началника на отдела за надзор на хигиената на храните в администрацията на Роспотребнадзор за Московска област Надежда Раева.

Безспорно най-мърсното, опасно и направо гнусно нещо в една кухня е гъбата за миене, в която бактериите се размножават на поразия.

„Науката доказа, че в кухненската гъба има 200 000 пъти повече бактерии, отколкото в тоалетната седалка“, обяви Надежда Раева и допълни: „Гъбите имат много пореста структура, те постоянно са напоени с вода и пяна  и са почти невъзможни за изплакване и дезинфекция“.

Надежда Раева отбеляза също, че е немислимо и забранено да се използва една и съща гъба за миене на съдовете, на мивката и на зеленчуците. И добави, че гъбите трябва да се сменят поне веднъж седмично.

Началникът на отдела за надзор на хигиената на храните в администрацията на Роспотребнадзор за Московска област също добави, че се препоръчва използването на четки или парчета плат вместо гъби: „Можете да замените гъбата с обикновени синтетични пластмасови четки, които могат да се мият редовно, да се попарват с вряща вода и да се дезинфекцират“. 


Коментари