ВКС отмени присъдата на Цветанов


Върховният касационен съд отмени 4-годишната осъдителна присъда на бившият вътрешен министър Цветан Цветанов от февруари тази година и връща делото за ново разглеждане от друг състав на съда от стадия на съдебното заседание.

През февруари тази година САС постанови решение, с което призна Цветан Цветанов за виновен по обвинение за неизпълнение на служебни задължения с цел осуетяване на наказателно преследване срещу 3 лица и бе осъден на 4 години „лишаване от свобода“ при първоначален „общ“ режим, както и забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от 5 години.

ВКС уважи жалбата на Цветан Цветанов срещу решението, с което е потвърдена осъдителната присъда на Софийския градски съд. Върховните съдии приемат, че е нарушено правото на подсъдимия да получи правосъдие от безпристрастен съд, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и от Наказателно процесуалния кодекс. Решението е подписано с особено мнение на съдия Жанина Начева. Според нея не е допуснато нарушение по чл. 348 ал.3 т.3. от НПК – незаконен състав на Софийския апелативен съд, постановил въззивното решение.

Източник: БГНЕС

Коментари