Вицепрезидентът: Европейските средства трябва да стигнат до всяко българско село


„В навечерието сме на разпределението на европейските средства за следващия програмен период. Сега е времето България да изработи цялостна програма за спасяване на българското село. Европейските средства трябва да стигнат до всяко село“. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на честването на 400-годишнината на село Керека, община Дряново.

Бизнесменът Петър Петров с благодарствена грамота по случай 400 години село Керека. Грамотата бе връчена от кмета на Община Дряново Мирослав Семов.

„През годините неведнъж българското село ни е спасявало и съхранявало като народ. Отдавна българската държава трябваше да разработи план за развитието му“, изтъкна вицепрезидентът.

Днес в село Керека живеят около 60 души. През последните години млади хора избират да отглеждат децата си в Керека и да го развиват. „Село Керека не е уникално само заради историята си. Керека се възражда за нов живот благодарение на огромната любов към родното място, към Родината, с която успявате да заразите и чужди граждани“ – с тези думи се обърна Илияна Йотова към жителите и гостите на селото. С изпълнението си на химна на Република България на перфектен български език 8-годишната Милица Мартин, която неотдавна идва със семейството си от Великобритания в Керека, развълнува присъстващите.

Вицепрезидентът благодари специално на председателя на Народно читалище „Напредък – 1884“ 29-годишната Невена Николова и на всички, отдадени на възраждането на село Керека.

Вицепрезидентът Илияна Йотова и зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов откриха плоча в чест на достолепната годишнина на селото. Двамата поднесоха цветя пред паметника на Св. св. Кирил и Методий и паметника на четниците от село Керека, участвали в четата на Бачо Киро и поп Харитон в Дряновската епопея. В село Керека през 1885 г. е издигнат първият в България паметник на славянските първоучители.

„Днес почитаме Светите братя Кирил и Методий, които дадоха четмо и писмо на милиони хора, създадоха третата християнска цивилизация – славянската, и я разпространиха“, посочи Илияна Йотова.

Коментари