Бялата лястовица на троянския спорт


Кой каза, че в Троян няма хубави новини? Кой казва, че в този град няма нещо ново, интересно и забавно?

Преди по-малко от година в Троян се откри нов клуб по биатлон. Скептиците бяха мнозина, които смятаха, че щом вече има един в нашия малък град, то за други няма почва. Е, смятам, че и те останаха изненадани от резултатите. Без да се обясняват, клубът по биатлон „Амбарица“ защитиха реномето си с множество успехи както на национално, така и на международно ниво. Да, при жените не тренират само нашенски момичета, но не може всичко да бъде идеално изведнъж.

Децата от клуб по биатлон "Амбарица" на лагер на Белмекен
Децата от клуб по биатлон „Амбарица“ на лагер на Белмекен

При най-малките ентусиастите са много. Толкова бе голям броят на желаещите да се запишат в клуба, че дори се наложи на ръководството на отбора да откажат на някое и друго дете, което по-късно е решило, че би искало да се занимава с този спорт.

Освен придобиване на спортни умения и поддържане на форма, клубът забавлява малките биатлонисти, които ходят с огромно желание на тренировки и с огромна усмивка, разбира се.

Абсолютно всичко, включващо тренировъчния процес, е поето от финансовия благодетел г-н Георги Радковски, който предоставя възможността на много подрастващи да навлязат в дълбините на този прекрасен спорт. Дори последния лагер на клуба, който се проведе в Белмекен, бе също финансиран от човека, който издържа отбора по биатлон „Амбарица“.

Конкуренцията с другия троянски състав – „Аякс“ определено е положителна за новосформирания клуб. Доказателството са последните призови места от Държавното първенство в големите възрастови групи. Участие взеха трима състезатели, а резултатът бе показателен за това, което се върши от треньорите Цочо Терзиев и Тодор Генковски: един сребърен и един бронзов медал, едно четвърто, едно пето, едно седмо и едно място в различните дисциплини, и то в конкуренцията на най-добрите клубове по биатлон в България. Отборът взе общо над 20 медала на Държавното първенство в различните възрастови групи.

Международните успехи също са познати за състава на „Амбарица“. Тяхната състезателка Десислава Стоянова се класира на пето място на смесената щафета на Европейското първенство в Тюмен, Русия. Деси също се подвизава и на много стартове от Световната купа по биатлон, на които трупа безценен за нея опит, съревновавайки се с най-добрите в света.

Клуб „Амбарица“ разполага с прекрасна тренировъчна база, квалифицирани треньори и талантливи деца. Дано всички продължи по начина, по който е започнало. За да имаме още поводи за радост, любезно предоставени ни от отбора.

 

Автор: Калоян Кюркчиев

Коментари