Борисов: В петък зимата идва с пълна сила, да се внимава


Премиерът изиска Фондът за бедствия и аварии да окаже помощ на нуждаещите се

Ситуацията в страната се нормализира, а обстановката се следи непрекъснато. Наблюдават се нивата на язовирите и където е необходимо се изпускат контролирано. Всички отговорни институции са в пълна координация помежду си и в готовност за реагиране, включително и на сигнали на граждани. Превантивно започва обработка на пътните настилки по републиканската пътна мрежа заради очакваното застудяване. Това беше докладвано на министър-председателя Бойко Борисов по време на работно съвещание, което той свика във връзка с усложнената метеорологична обстановка на някои места в страната, съобщават от НОВА ТВ.

„Максимално бързо Фондът за бедствия и аварии да окаже помощ, когато кметовете са готови. Всеки по своя ресор да вземе мерки. В петък зимата идва с пълна сила, така че да се внимава много“, заяви премиерът Борисов.

По време на съвещанието министърът на околната среда и водите Емил Димитров информира, че са предприети всички действия за наблюдение нивата на язовирите, като съседните държави – Гърция и Турция, са уведомени, за да могат да предприемат превантивни мерки.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова изтъкна, че всички пътни управления са получили указания превантивно да започнат обработка на пътните настилки поради очакваното падане на температурите. Ведомството работи в пълен синхрон с Министерството на вътрешните работи.

Електропреносната система в страната е под контрол. Няма населени места без ток, докладва министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя увери, че аварийните екипи са подсилени и имат пълна готовност да се отзовават на сигнали.

Към момента няма язовири, които да представляват риск за живота на хората, информира министърът на икономиката Лъчезар Борисов. От миналата седмица е създаден щаб към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, който следи денонощно нивата на водоемите, посочи още министърът.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски информира премиера Борисов, че ведомството е в постоянен контакт с всички отговорни институции и екипите незабавно реагират на всички подадени сигнали. Министърът добави, че през последното денонощие най-тежко е било положението в Смолян, където има срутване на къща заради свлачище, но след бързата реакция на полицията и пожарната обитателите на дома – двама възрастни и две деца, са евакуирани навреме.

Министърът на земеделието Десислава Танева заяви, че „Напоителни системи“ оказват пълно съдействие на Столичната община. Следят се язовирите, стопанисвани от дружеството, и има контролирано изпускане на някои от тях. Министър Танева информира, че има малко залети земеделски площи в Югозападна България, но екипи работят по места.

За непрекъснато наблюдение на обстановката на територията на Столичната община докладва и кметът Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че екипи работят денонощно по местата, където се е налагало отводняване на къщи. Общината започва описване и на щетите на засегнатите обекти.

Коментари