Бойко Борисов: Румяна Бъчварова доведе Христо Иванов задкулисно в офиса на ГЕРБ да ми каже как ме обича


Премиерът Бойко Борисов преговаря с коалиционните партньори от „Обединени патриоти“ за оставката си. Това стана ясно на Националната конференция на ГЕРБ, на която министър-председателят изнесе реч. Срещата се проведе в София и събра актива на партията от цялата страна. На нея присъстваха и коалиционните партньори в лицето на Красимир Карачанов, вицепремиер, министър на отбраната и лидер на ВМРО и Валери Симеонов, председател на НФСБ

.В речта си премиерът отчете свършеното до момента по време на мандата и управлението в коалиция с „Обединени патриоти“, като изтъкна строителството на магистралите, разширяването на метрото в София, ръстът на БВП през последните години и намаляването на външния дълг на страната. „Справихме се най-добре с пандемията. Най-бързо и точно пуснахме хората, за да защитим и психическото им здраве и да съхраним икономиката. Затова и толкова много заложихме във възнагражденията на работещите в сферата“, заяви още Борисов. Премиерът отчете и спад на контрабандата и обърна внимание на коментарите по повод избора на главен прокурор.

„Аз съм най-проверяваният политик в България. Маса данъчни проверки са ми правени. Усещам напрежение в обществото, не заради много свършената работа, а заради чувството за справедливност. Най-лесно е да ни атакуват, че имаме отношение по избора на главен прокурор. Единственото, което не направихме е, че не издигнахме кандидат на правителството за главен прокурор. Не моят подпис стои под указа на президента Радев“, уточни Борисов. Премиерът изтъкна и рисковете в случай, че кабинетът подаде оставка, а страната бъде управлявана от служебен кабинет.

„Без парламент не могат да се вземат заеми, не могат да се удължат срокове на данъци. Aко се открие лечение или ваксина, НС може да даде правомощия на здравния министър за споразумения. Без НС няма актуализиция на бюджета на държавата, няма да има и държавен бюджет за 2021 година, което значи, че няма да има актуализация на заплати. Не могат да бъдат приети и ратификациите за заеми, няма как и да се увеличат парите за обезщетения за безработица, без промени ще е мярката 60:40, ако се наложи да се затварят училища и детски градини. Без НС няма и промени в законите, а първите пенсионери за догодина ще останат ощетени. Няма да може да се регламентира и дистанционното обучение, а хиляди учители могат да останат без промени в заплатите“, уточни още Борисов и изтъкна, че парламентът трябва да приеме промени в Изборния кодекс, където да се регментира машиното гласуване и броят на машините, което да гарантира честни избори.

„Като нарушихме комфорта на контрабандисти, олигарски и спряхме милиардите, които влизаха в техните джобове. Ние от ГЕРБ с ДПС не сме правили коалиция и никога няма да направим коалиция. Нашите партньори са Патриотичният фронт и СДС. Не знам дали Христо Иванов си дава сметка, че връща на власт тези хора, срещу които се бори.. А и това са много неблагодарни хора. Румяна Бъчварова може да ви каже как доведе Христо Иванов задкулисно в офиса на ГЕРБ да ми каже как ме обича“, уточни още премиерът.

„Готов съм по всяко време да си тръгна. Правил съм го. Готов съм. Заради мен не искам по никакъв начин да има напрежение. Не съм Радев да се радвам като затварят кръстовища. Ще говоря с коалиционните партньори. Ще предложа и вариант аз да си тръгна, а правителството да продължи. Поел съм ангажимент, иначе още днес щях да кажа датата на оставката, но трябва да осигурим стабилността“, заяви още Борисов по време на Националната конференция и добави, че ще направи преглед на структурите на партията по места в страната.

Припомняме, че тази сутрин стана ясно, че поста си напуска Севделина Арнаудова, досегашен ръководител на пресслужбата на Министерски съвет.

Попитана от медии, Арнаудова сама потвърди информацията и поясни, че се връща на работа в ГЕРБ, тъй като партията започва подготовка за парламентарните избори.

Севделина Арнаудова зае поста на медиен съветник на премиера Борисов в началото на втория му управленски мандат, като преди това беше ръководител на пресцентъра на ГЕРБ.

Националната конференция на ГЕРБ се проведе с основна цел да се намери план и решение на създала се ситуация, предвид протестите в София и страната. Припомняме, че преди седмица премиерът Борисов заяви, че след края на мандата ще обърне сериозно внимание структурите на партия ГЕРБ и ще сведе до минимум опитите за вътрешно разцепление, каквито признаци имало към момента. Тенденция, която трудно може да бъде контролираната, докато партията е в управлението и основните задачи и дейности и задачи на ръководните органи са свързани с него.Малко след началото на протестите у нас станаха ясни и няколко примерни варианта за развитието на ситуацията и опциите за управление на България. Сред тях са: незабавно подаване на оставка – рисков вариант, заради репресии от страна на служебен кабинет. Като друга опция беше изтъкнато внасянето на вот на доверие от страната на ГЕРБ, след вота на недоверие, внесен от БСП, който не мина в пленарна зала, а беше гласуван на 21 юли 2020 година. Преди повече от месец трета опция беше представяне на предложение от страната на премиера Борисов за рокади в кабинета и смяна на министри, което се случи. Така кабинетът беше обновен, а пет министерства се сдобиха с нови лица. Сега министър-председателят намекна, че съществува и вариант, при който той се оттегля, а правителството продължава мандата си до редовните парламентарни избори, които се очакват през пролетта на 2021 година. Дали ще се стигне до това развитие на ситуацията или ще бъде взето друго решение – все още не е ясно. Отговорите се очакват след нови срещи на премиера Бойко Борисов с коалиционните партньори от „Обединени патриоти“.

Коментари