ВИДЕО! Бивш пълномощник на Баневи разкри как са ограбвали и съсипвали приватизираните заводи


Започнах да работя със семейство Баневи от 2008 година. Първият казус, по който работех, беше изключването на Николай Банев от съдружие с Ветко Арабаджиев. След това започнах да работя навсякъде, където имаше проблематика. Това коментира Мария Николова, бивш юрист и пълномощник на семейство Баневи.

„Започнах в „Полимери” в края на 2008-началото на 2009 г. Към този момент имаше шанс това да бъде работещо дружество. Може би със самото приватизиране, с търговския анализ, който Баневи бяха направили, това дружество нямаше шанс да бъде работещо. Те завариха едно работещо предприятие, с утвърдени позиции и пазари. Ако „Полимери“ работеше нормално, щеше да има милиони печалби на месец”, обясни тя пред Нова телевизия.

„Още 2009 г. стана ясно, че те нямат намерение да развиват това предприятие. Можеше да бъдат направени хиляди неща. Аз направих правен анализ, поисках от служителите информация за всички вземания, за сключените договори… С тогавашния главен счетоводител за около 2 седмици събрахме около 1.5 млн. лв. по сметка на „Полимери” от несъбрани вземания.

Предложих на Банева да се платят заплати на работниците. Когато аз отидох, се оказа, че от 6 месеца не им е плащано, на аванс им се дава по 50 лв. В началото изглежда, че се съгласява с мен, но после Банев се обади и каза да пуснем парите по сметката му, защото смятал да си купува кола”, каза още Николова. „„Полимери” беше оставено без никакви пригоди. От всички пари, които бяха от контрагенти, от договори за продажба, влизаха по други дружества.

С „Елма Троян” беше същото. Там дори се обеси работник.   Със самото приватизиране на „Елма” между Борис Бояджиев и Николай Банев е имало негласна договорка предприятието да бъде фалирано, за да може г-н Бояджиев, който има абсолютно същия бизнес, да прогресира, а „Елма Троян” да бъде нарязана на скрап”, добави юристката. По думите й е изключително цинично тези хора да излязат и да се направят на жертви. „Банева сега иска да се грижи за децата си, които никога не е гледала”, подчерта Николова. Пътищата на Баневи и Мария Николова се разделят през 2017 г. „Напуснах, защото се случи личен инцидент, който застрашава сигурността ми, и реших, че трябва да сложа край.  Прокуратурата ме потърси като свидетел”, поясни тя.

Коментари