Биволъ измуча срещу закона „Пеевски“


Опорният сайт на Фабриката за фалшиви новини „Биволъ“, за когото разследване на Агенция „Монитор“ доказа тлъсти връзки с руската пропаганда, измуча срещу „поправката Пеевски“. Тя предвижда до 30 юни всички медии да осветлят собствеността си и източниците на финансиране.

Компания на „Биволъ“ в атаката му правят пет малки сайта за фейкове – „Тоест“ (toest.bg), вестник „К“ (kweekly.bg), „Терминал 3″ (terminal3.bg), „Маргиналия“ (marginalia.bg) и „КлинКлин“ (klinklin.bg). Жалейката им тръгна от флагмана на Фабриката „Капитал“ на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев, а в сайта на „Биволъ“ липсваше.

 

В писмо шестте онлайн медии се оплакаха на министъра на културата Боил Банов, че промените в закона застрашават сериозно съществуването им. Причината е, че текстовете внесени от депутата и наш издател Делян Пеевски и колегите му от ДПС Хамид Хамид, Йордан Цонев и Велислава Кръстева, и приети от парламента, целят да изсветлят медийната собственост. От воплите им обаче излезе наяве, че същите тези шест сайта обслужват подсъдимия олигарх Иво Прокопиев и банкера-беглец Цветан Василев и отчаяно се опитват да скрият източниците си на финансиране. С писмото си те искат да замажат очите на обществото и да скрият факта, че средствата, получавани за съществуването им са от „дарения“, всъщност идващи от бандитската приватизация и от милиардите, които БГ Мадоф открадна от вложителите на КТБ. Гениалната схема на краудфъндинг (групово финансиране) за първи път бе приложена от Грантовия барон и провалил се правосъден министър Христо Иванов, който я използва, за да финансира „кампанията“ на ГМО проекта си, станал известен като „Дай, България“. Схема, действаща на принципа – финансиране с малки суми, но редовно.

Кои всъщност са лицата зад жалещите се медии? Връзките им с Прокопиев, Василев и Христо Иванов личат от далече. В екипите на въпросните медии прозират видни протестъри и жълтопаветници, защитаващи мантрите на олигархията от край време.

„Биволь“ e международният клон на Фабрика за фалшиви новини. Медийните рекетьори Атанас Чобанов и Асен Йорданов пробутват грандиозни лъжи в европейски медии, които после се препечатват като „новина“ в България. Двамата от години мародерстват из родното медийно пространство с претенцията да бъдат „безпристрастни“ борци срещу корупцията, но всъщност битието им се свежда основно до две неща – ламтеж за пари и прилагане на откровен рекет за тяхното набавяне. Всеизвестен факт е, че „Биволъ“ всъщност действа в комбина със „Зеления октопод“, съставен от псевдоприродозащитници. Чобанов пък от години живее в Париж и точи френската хазна. Нещо повече, „биволът“ е на хранилка на православния кремълски олигарх Константин Малофеев, който се оказа бизнес партньор на Цветан Василев. Съпругата на Чобанов Мария Онучко работи в „Русия отвън“ – пропагандния център на Путин във френската столица.

Издател на вестник „К“ (kweekly.bg) пък е кървавочервената журналистка Копринка Червенкова, която се прави на дисидентка още от закуската с покойния френски президент Франсоа Митеран.

Председател на сдружението „Маргиналия“ (marginalia.bg) и главен редактор пък е Юлиана Методиева – съосновател на грантаджийската организация Български хелзинкски комитет.

Пълно единомислие демонстрираха и другите три сайта, обединени от това, че не желаят да има прозрачност върху източниците им на финансиране. За да не прояви меркантилност и да разкрие истинските си мотиви да недоволства срещу закона, който ще освети реалните собственици и спонсорите на подобни медии, сайтът на бившата протестърка и бившо пресаташе на „Америка за България“ Ивет Добромирова препечата едно към едно публикацията от малкото си братче „Тоест“. В „Терминал 3“ известно време за даренията негласно отговаряше лично съпругът на ата Ивет или Тетте, както я познават в социалните мрежи. Впоследствие следите към него се заличиха и сега никой не е наясно как даренията, които отиват към сайта, се усвояват и отчитат. Добромирова също премина в нелегалност. Неотдавна в типичния си витиеват стил призна пред последователите си, че избягва да споделя лични мисли, като това „има общо с раздаването и границите, с разочарованията и обидата в този контекст“. В програмната си декларация от „Терминал 3“ твърдят, че са зад прозрачността на собствеността на медиите, но зад сайтът стои Центърът за гражданска активност. Въпросният център открито пропагандира комунистически идеи.

Повечето от съмишлениците, които списват в това пространство, са събрани по протестърска линия или са активисти на „Да, България“ на Христо Иванов.

Като например Йовко Ламбрев от сайта toest.bg, който е активист на бутиковата партия на провалилия се правосъден министър. Издател на сайта е фондация „Тоест“, в чието настоятелство освен Ламбрев са изявяваща се като боркиня срещу фейковете Ан Фам, Владислав Севов и Лина Кривошиева. Представата на четиримата за журналистиката е свързана с търсенето и „пресяването“ на новини и превеждането им на разбираем език. Призивът на тази петорка е “Подкрепете ни“ (финансово).

За независима журналистика претендират и от сайта „КлинКлин“. В същото време обаче и оттам са отворени за всякакви недотам прозрачни начини на финансиране. Не е ясно какво общо има с качеството на журналистиката функциониращият там „магазин“, от който потенциалните спонсори на сайта могат да се запасят срещу 20 лева с тениска с мутри или памучна фланела с полицаи, които смазват „протеста на КлинКлин“. Любимият протестърски мегафон, спрян временно от употреба по площадите, също може да бъде закупен във вид на щампа върху тениска, което ясно показва както платения характер на протестите, така и психологията на една категория журналисти и блогъри, маскирани като независими, а в същото време отворени и ориентирани към дарения и анонимни източници на финансиране. Дори абонатите на КлинКлин си заплащат за „привилегията“ да коментират в сайта, а минималната сума е 5 долара.

Коментари