АСНС решава в срок дали Прокопиев, Дянков и Трайков ще останат невинни по делото „ЕВН“


Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) ще се произнесе в срок със съдебен акт по делото срещу бизнесмена Иво Прокопиев, бившия министър на финансите Симеон Дянков и ексминистъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Това стана ясно, след като в сряда приключиха пледоариите по делото още в първото заседание по същество. Вариантите са съдът или да потвърди акта на първата инстанция, или да й върне делото, ако открие нарушения на процесуалните правила, които не могат да бъдат отстранени от въззивния съд.

В хода на заседанието, прокуратурата поиска отмяна на оправдателните присъди за подсъдимите, дадени им от Специализирания наказателен съд (СНС) и замяната им с осъдителни такива. От държавното обвинение обаче не конкретизираха размера на наказанията, които считат, че подсъдимите следва да получат. Бяха разпитани и двама свидетели по искане на прокуратурата. Единия беше бившият министър на икономиката Емил Караниколов, който при продажбата на дела от ЕВН е бил директор на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол. Съдът попита Караниколов дали е бил оказван политически и лобистки натиск във връзка с процедурата за продажбата на миноритарния дял от ЕВН. Той не отговори еднозначно, но обясни, че чрез създадената тогава работна група от представители на различни министерства се е размила отговорността. И обясни, че единствено Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол трябвало да се занимава с такъв тип сделки. По думите му вероятно групата е била създадена от финансовия министър.

На първа инстанция СНС оправда и тримата подсъдими, като счете, че това, в което те са обвинени, не представлява престъпление. Според прокуратурата обаче подбуден от Иво Прокопиев, Дянков е разпоредил на шефа на Агенцията за приватизация да възложи оценката на последните държавни 33% в „ЕВН България Електроразпределение“ АД на „Булброкърс“. Това било с цел инвестиционният посредник да получи облага от над 1.2 млн. лв.

Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пък, според държавното обвинение, е извършил умишлена безстопанственост с щети от над 20 млн. лева. Трайков бил дал съгласие продажбата на притежавания от „Държавна консолидационна компания“ (ДКК) миноритарен дял акции в „ЕВН България“ да се извърши от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) в нарушение на Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества. Става дума за 51 612 акции, а съгласно цитираната стратегия, продажбата им трябвало да бъде на по-високи цени, от тези, на които преди това са купени от мажоритарния пакет, при положение че са повишени показателите на дружеството.

Коментари