Арестуваха началника на отдел „Наркотици“ – осигурявал чадър над разпространението на дрога


Трима висши служители от ГДБОП са арестувани за получаване на подкуп, след акция на Специализираната прокуратура и МВР. Това обяви главният прокурор Иван Гешев на брифинг в МВР. Задържаните са началникът на отдела за борба с наркотрафика, началникът на сектора, както и още един служител от дирекцията. Продължават престъсвание на жилища и обекти във връзка с разследването.

По информация на „24 часа“ арестуваният началник на отдел „Наркотици“ към ГДБОП е Цветан Панков, другият задържан – шеф на сектора за противодействие на наркотрафика и разпространението на наркотици – Кирил Ванков. Третият арестуван е служител на МВР.

„Става въпрос за организирана престъпна група, която е осигурявала логистика или чадър на групи, занимаващи се с разпространение на наркотици не само на територията на България чрез подкупи. Длъжностните лица са най-висшите ръководители за противодействие на наркотиците на територията на България. Те са и основните точки за контакт с нашите международни партньори по линия на противодействието на трафика на наркотици. Резултатът от това е, че пострадалите са български граждани, нашите деца, които са бъдещето на България“, заяви още главният прокурор Иван Гешев.

„Това е дългогодишен служител, лично аз го познавам от 90-те години, когато работеше в едно софийско управление, и съм потресен, и изключително разочарован. Това е, което ще кажа в личен план. Във всяко стадо има мърша, както е казал народът, въпросът е, че ние трябва да отстраняваме тези, които работят за престъпността, а не срещу престъпността“, коментира още Гешев и уточни, че органите на съдебната власт ще наложат най-тежките наказания на всички, нарушаващи закона.

„Прокуратурата и МВР са и ще са безкомпромисни към всякакви случаи на престъпление, независимо от кого са извършени и дали става въпрос за служители на МВР или магистрати от прокуратурата. Не правим разлика кой нарушава закона и от коя институция е. В интерес на българските граждани е самите ние да си изчистим къщичката. Това не е случвало в новата история на България. Организация в такъв размер“, категоричен беше Гешев.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че е разпоредил проверка и ще предложи промени в структурата на ГДБОП.

„Разпоредих на главния секретар на МВР да се направи цялостен анализ на дейността на ГДБОП и дейността по противодействието и трафика на наркотици, за да мога да обсъдя с премиера Борисов и да вземем информирано и правилно решение за промени в структурата на Дирекцията, да изчистим нейното име”, каза Маринов.

Малко преди началото на брифинга главният прокурор Иван Гешев обяви новината за ареста на висшите длъжностни лица в профила си в социалната мрежа Twitter, като написа: „Времето на недосегаемите свърши! Независимо къде и още по-малко, ако се отнася до най-висшият служител за борба с наркотрафика. Поздравление за работата на „Вътрешна сигурност“ на МВР и на Специализирана прокуратура“.

Коментари