”Алфа Рисърч”: 51% от българите си искат настоящите кметове


Липса на възможности за работа, обезлюдяване на регионите и лоша инфраструктура са най-големите проблеми в българските общини, 4 месеца преди местните избори.
Това показва редовното тримесечно проучване на агенция „Алфа Рисърч“, проведено в периода 7-13 юни 2015 г.

Общо 51% искат да запазят настоящите си кметове, а 47% се обявяват за промяна. Твърде е вероятно на много места изходът от надпреварата да се реши на втори тур в зависимост от уменията на кандидатите да формират обществена подкрепа, по-широка от чисто партийната.

Продължаващата емиграция на хората в активна трудова възраст към големите градове и чужбина променя рязко икономическата и социална картина в регионите, увеличава рисковете от битова престъпност, пълзяща гетовизация и контролиран вот.

Няма промяна в пасивния скептицизъм, доминиращ отношението към работата на основните държавни институции.

Напреженията в различни сфери през последните месеци и засилващата се атака срещу реформи в тях водят до лек ръст на критичните оценки към правителството като цяло и по-силен – към дейността на членове на кабинета.

Институциите

На дъното по обществено доверие сред държавните институции продължава да бъде съдебната власт (съд и следствие – по 8%, прокуратура – 6%).

Аналогично е и отношението към БНБ с едва 9% доверие. С действията си по казуса КТБ централната банка срина дълго трупания си капитал на доверие и вече една година не може да го възстанови.

Малко по-високо е доверието към полицията (18%) и армията (19%), но и при тях тенденцията е негативна.

Единствените обществени институции, при които доверието доминира над недоверието, са БНТ (52%), БНР (48%) и Българската православна църква (35%).

Рейтинг на политиците

Доверието към лидерите на основните политически сили следва посоката на електоралната им подкрепа, отчитат от „Алфа Рисърч“.

Президентът Росен Плевнелиев запазва позициите си от преди два месеца – 24% одобрение срещу 37% неодобрение.

Премиерът Бойко Борисов остава незасегнат от спада в доверието, с 33% рейтинг той продължава да е най-харесваният политик в страната.

Лидерите на БСП Михаил Миков и на ДПС Лютви Местан запазват одобрение основно от собствените им електорати.

Лидерите на ПФ, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, също както и самият Патриотичен фронт, подобряват леко позициите си. Аналогична е тенденцията при Георги Първанов, а сред извънпарламентарните политици Татяна Дончева е с най-висока подкрепа.

Противоречиви са тенденциите при лидерите на РБ – Божидар Лукарски, Радан Кънев и Николай Ненчев бележат лек спад, а рейтингът на Меглена Кунева остава практически без промяна.

„Алфа Рисърч“ регистрира едновременен ръст и на доверието, и на недоверието, и на привържениците, и на противниците към няколко ключови реформаторски настроени министри, като най-изявен е този процес в отношението към здравния министър Петър Москов и социалния Ивайло Калфин. 

Ако изборите бяха днес

Ако сега има избори, парламентарно представените партии биха запазили в общи линии подкрепата, с която влязоха в 43-то Народно събрание.

От началото на годината ГЕРБ бележи постепенен лек спад, но остава първа политическа сила с 21.9%.

БСП излиза от най-ниската си точка и реализира символичен ръст с 11.5%, ДПС запазва устойчиви позиции – 7.3%.

Тактиката на „подкрепа и критика“ се оказва успешна за ПФ и АБВ – те леко подобряват позициите си – съответно на 5.7% и 3.5%.

Реформаторският блок, към чиито министри имаше най-много атаки през последните месеци, запазват вота си от 5.7% .

Малко над половината от българските граждани – 55%, са на мнение, че инициираният от президента Плевнелиев референдум за изборните правила има важно значение и може да окаже реален ефект върху начина, по който избираме своите представители на различни равнища на властта.

Коментари