Филмът на режисьора Николай Русакиев и журналиста Мартин Георгиев – “ОТ ДРУГАТА СТРАНА” взе специална награда за международен документален филм на фестивал в Торонто

AND A WINNER IS…”ON THE OTHER SIDE”! BULGARIA!

Пореден голям успех за българското документално кино. Филмът на режисьора Николай Русакиев и журналиста Мартин Георгиев – “ОТ ДРУГАТА СТРАНА” взе специална награда за международен документален филм на фестивал в Торонто. Призът беше връчен на церемония, продължила пет часа. TINFF (Международен Ноливуд филмов фестивал) се провежда за осма поредна година и дава поле за изява на цветнокожи актьори, режисьори, продуценти от целия свят.

Именно поради тази причина успехът е още по-ценен, тъй като документалната лента се промъкна на финала в конкуренция със седемнайсет държави от Северна и Южна Америка, Азия и Африка. НОЛИВУД е индустрия за филми, създадени от афроамериканци. Тяхната диаспора в Канада прави паралелно свой фестивал, заедно с големия Холивудски TIFF, където се представи друга българска лента, но игрален филм – с Мария Бакалова. На този фестивал, обаче се разрази скандал. Канадско-френска документална продукция, с бюджет почти половин милион долара, беше готова да представи също филм за другата страна на войната в Украйна, но след протести и недоволство – тъй като беше видяна пропаганда във филма – той беше свален от екран.

“ОТ ДРУГАТА СТРАНА”, обаче мина теста и беше излъчен в кино-салона на TINFF на 12 септември, като в залата е имало българи, които живеят в Торонто. Церемонията беше в две вечери , съпътствана от червен килим, много шум и суета – като в Холивуд. С това свое високо отличие “ОТ ДРУГАТА СТРАНА” прави заявка за най-награждавания български документален филм. Е, фестивалите са от по-нисък клас, но са зад Океана – международни, с история и конкуренция, а журито – определено разбира, как се прави кино. Ако този филм, трябва да е на голям форум (очевидно има потенциал), то тук водeщи са организациите отговарящи за кино в България. който решават кой български филм да бъде промотиран агресивно в чужбина. “ОТ ДРУГАТА СТРАНА” си проправя път по заобиколен и по труден начин.

След два дни е третата му официална прожекция пред българска публика. На 18.9.2024 г., от 17 ч, в град Плевен (зала “Катя Попова”).

Коментари (0)
Добави коментар