Празникът на Тетевенската саламура: незабравимо изживяване, обединяващо традиции и вкусна храна

Всяка година, когато дойде месец юни, идва времето за Празника на Тетевенската саламура. Той събира гости от цялата страна, дошли да опитат най-вкусната рибена чорба и да видят забележителностите и природните красоти на Тетевен. През 2024 г. празникът ще се проведе на 15 юни, като ще бъде открит в 10.00ч. на пл. „Сава Младенов“ в гр. Тетевен. Участие ще вземат представители на кметствата, читалищата, училища, хотелиери и ресторантьори, местната пожарна и др.

Посетителите ще имат възможност да видят как се приготвя тетевенската саламура от опитни местни кулинари, по автентични рецепти и техники, предавани от поколение на поколение. Празникът ще предложи възможност за дегустация на разнообразни варианти на саламурата, както и на други традиционни местни ястия. Основна част от събитието е и състезанието за най-вкусна рибена чорба, където участниците представят своите кулинарни умения. Гостите ще могат да видят зарибяване в река Вит и да се насладят на богата културна програма, с участието фолклорни състави, които ще допринесат за празничната атмосфера, доброто настроение  и забавление на присъстващите.

Тетевенската саламура е характерна за региона на град Тетевен и околните села по поречието на планинските реки. Това е вид рибена чорба, част от Българската национална кухня. Тя може да се приготви от всякакъв вид речна риба, най-добре дребна. Подходяща е както за предястие, така и за ракиено мезе и против махмурлук. Може да се яде топла, но истинските й ценители обикновено я ядат студена. По правило истинската саламура трябва да отговаря на три качества – много солена, много кисела и много люта. След третата лъжица, ако по челото няма пот и не се сърба звучно, значи нещо й липсва. Консумира се задължително с люта тетевенска сливова ракия.

Празникът на Тетевенската саламура се организира за първи път през 2016 година в мандата на настоящия кмет на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева. Оттогава се превръща в традиция за тетевенци и всяка година става все по-вълнуващ.

Коментари (0)
Добави коментар