Очакваме през страната да премине студен атмосферен фронт

Привечер и през нощта срещу неделя от северозапад ще започне увеличение на облачността, но тя ще е предимно висока и валежи не се очакват. Ще се задържи почти тихо. Минималните температури ще са между 5° и 10°С. Най-високи очакваме да са стойностите в района на Сандански и по Черноморието – до 12-14°С, както и малко по-ниски в планинските райони и Предбалкана – до 5-9°С. 

През деня в неделя, времето ще претърпи коренна промяна. До обяд облачността ще е разкъсана, но ще се вплътнява. След обяд и до полунощ от север, през нашата страна ще премине студен атмосферен фронт. Вятърът ще се усили и на много места ще е силен, от северозапад – с пориви до 70-80 км. в час, ще започне и чувствително понижение на температурите. Валежи от дъжд очакваме над Средногорието, Централна и Източна България, като те ще са до полунощ и ще обхванат и Югоизточна България. Над останалата част от страната вероятността от валежи е по-малка. 

Предупреждение за силен вятър
Картата, която виждате, е базирана на регионалния числен модел SPM и показва районите, където ветровете ще са най-силни.

Времето в планините – Лоши условия за туризъм! Ще бъде ветровито !

През нощта срещу неделя ще преобладава ясно време. До обяд времето по планините ще е слънчево, но след обяд от север-северозапад ще започне бързо увеличение на облачността. Валежи от дъжд се очакват в Рило-Родопският масив, Странджа и Сакар. Вятърът ще се усили до ураганни  стойности, като на места поривите ще надминат 100 км. в час, ще започне и понижение на температурите. 

Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 13°С, на 2000 метра – около 5°С.

Времето на Балканите 

Очакваме влошаване на времето, като на много места от северозапад на югоизток ще започнат валежи от дъжд, като по-интензивни ще са явленията над Румъния, Източна България и Северозападна Турция. По студения фронт ще се образуват и гръмотевични бури. Очакваме силни ветрове по планините и около Черноморието. Застудяването няма да засегне съседна Гърция и там времето ще е слънчево и сравнително топло. 

Коментари (0)
Добави коментар