Осмият областен фолклорен фестивал „Тройче“ ще бъде в Летница

Община Летница ще е домакин на осмото издание на фолклорния фестивал „Тройче” в партньорство с Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров – 1873 г.“ гр. Летница. Тази година фестивалът ще се проведе на 15 юни/събота. Фолклорната проява е замислена като събитие на областно ниво, на което всяка година е домакин различна община от област Ловеч. Първото издание е проведено в Троян през лятото на 2016 година. Патрон на събитието е Областен управител. 

Община Летница вече обяви крайния срок за заявки за участие – 31 май. Регламентът предвижда участие на трупи за обработен фолклор с акцент танцово изкуство. Изпълнителите – формации и индивидуални, са разделени в три категории – до 11 г., до 18 г. и над 18 г.  Те ще трябва да представят до две изпълнения.

Мисията на областния фолклорен фестивал „Тройче“ е да даде възможност за изява на талантите от любителското фолклорно танцово изкуство във всички възрастови групи, организирани към читалища, училища, културни центрове и институции, сдружения на територията на област Ловеч. Целта е да се стимулират хореографите да творят и създават нови произведения, ръководителите да обновяват разнообразието в репертоара, а танцьорите да покажат майсторство на изпълненията и вярна интерпретация.

С тазгодишния фестивал, Община Летница завършва първия цикъл на домакинство на общините в областта. През 2016 г. – Троян, 2017 г. – Тетевен, 2018 г. – Угърчин, 2019 г. – Луковит, 2021 г. – Ловеч, 2022 г. – Ябланица, 2023 – Априлци.

По традиция голямата награда на фестивала връчва областният управител.

Снимка: Фестивалът „Тройче“ 2023 в гр. Априлци.

Коментари (0)
Добави коментар