Община Троян два месеца мълчи по проблема с гетото

На 24 януари съобщихме за проблема с ромско гето в квартал „Буковец“. На същата дата живущите там внесоха подписка с искания да бъдат взети спешни мерки от Община Троян, за да бъде въведен някакъв нормален начин на живот. Дали, защото имаше парламентарни избори, или поради друга причина, но властимащите запазиха пълно мълчание. Хората вече са събрали малко над 200 подписа, които също ще бъдат внесени в Общината, но дали това ще помогне и ще задейства администрацията да вземе мерки – никой не знае!

Гражданите от кв. „Буковец“ не искат кой знае какво – искат ромите да спазват българското законодателство и Наредба 1 на Община Троян, която се отнася до обществения ред. Искат и да не се позволява заселването на нови роми на „Балабанския завой“, както и  сегашните да бъдат преместени на подходящо място, отговарящо на техните нужди.

Хората имат следните оплаквания: ежедневно се горят жици и въздухът е изпълнен с непоносима миризма, глутниците от кучета се разхождат в целия квартал (през месец юни 2016 г. е ухапана възрастна жена), конете, козите и кравите се разхождат свободно по улиците, дворовете и градините на живущите, силната чалга музика ехти в целия квартал и затова живеещите в близост са принудени да се затварят в къщите и апартаментите си. Новозаселилите се роми започват да превземат и до скоро празната поляна непосредствено преди завоя.

Има и други последици от това съжителство. Боклукът и животинските екскременти са навсякъде по улиците и поляните, кофите за смет са ежедневно преравяни – само по себе си това не е проблем, ако не остават боклуци около кофите. Правят се редовно гонки на „Балабанския завой“ и оттам по всички улици в квартала, за опасностите всеки може да се досети.

 

Коментари (0)
Добави коментар