Готви се документален филм за Националния роженски събор

След 9-годишно прекъсване традицията на събора в Рожен бе възродена. Празненството на българщината в най- чистия й вид се проведе от 17 юли (петък) до 19 юли (неделя) включително. Над 350 хиляди души са посетили зрелищното събитие,  съобщи изпълнителният директор на сдружението-организатор на събитието Симеон Караколев.

Палаткови лагери, множество млади хора и много настроение се приютиха в гората, която посрещна своите гости с хубаво време, а голяма част от тях пък я украсиха с традиционни носии.  Над 400 гайди огласиха българските земи надлъж и на шир, оставяйки корените ни сами да разказват за себе си. Гордост бяха и най- малките сред общо 8000-те изпълнители, които стоплиха сърцата и на най- скептичните към патриотизма.

Макар и с добра обща организация, домакините имаха сериозен пропуск при осигуряването на паркоплощ. Автомобили нервно търсеха изход от ситуацията и това се оказа смущаващ проблем за по- голямата част от посетителите.

И тъй като все пак сме на Балканите, където и най- големият европеец носи байганьовата жилка- не липсваше и „панаирът“ в цялата му пищност- сергии, чорапи, мъниста, атракциони за малки и големи, които покваряваха каузата според коментиращи.

В крайна сметка всеки си тръгна, виждайки българското по свое му. Оказа се, че едни- дошли да намерят отдушник в планината, да се докоснат до традицията, за да видят перспективата- това и получиха, а други- дошли резервирани- получиха поне незабравимото изживяване на виещото се с часове хоро- гледка, способна да впечатли всеки.

Тези и други съкровища, които българите носим в себе си, ще се опита да покаже световноизвестната продуцентска компания IMS PRODUCTIONS, чийто снимачен екип присъстваше на Роженския събор. Родри Евънс е продуцент, а оператор е Андрю Мот. Целта им е да отразят уникалния български фестивал на народното творчество, животновъдството и занаятите, заедно със състезанията по ръчно стригане на овце, ръчното доене на овце, народните борби, нестинарството, изложението на овчарските кучета, демонстрациите на бойни умения, ревютата на автентични носии и надпяванията.

Възнамеряват да запечатат българският дух в направен  12 минутен документален филм, който да се излъчи в едно от следващите издания на световното списание Trans World Sport.

Автор: Габриела ПЕТРАКИЕВА

Коментари (0)
Добави коментар