Валери Митов: Днес спечелихме една голяма битка с райския газ! Окончателно може да кажем „КРАЙ НА РАЙСКИЯ ГАЗ“!

„Днес, в последните дни на 50-ото Народно събрание се прие забрана за продажба на райски газ на физически лица. Това е една огромна победа в борбата с този нов бич на нашето общество. Тази битка я водих усилено в 49-ото Народно събрание и благодарение на моите въпроси към министрите на здравеопазването и финансите, успях да стигна до информация за колосалния обем на внос на райски газ в България“, заяви Валери Митов, който в 49-ото Народно събрание като народен представител от 7 МИР-Габрово прие битката с райския газ за своя лична.

129 000 килограма райски газ (диазотен оксид) се внесени у нас през 2023 г. Като в тази справка влизат единствено страните, извън Европейския съюз. По данни от отговора на министъра тези килограми са на стойност 407 559 лв. Количеството в рамките на Европейския съюз е внушително – 2 378 121 килограма. Заради митническите правила райският газ от Европейския съюз не е с отделен код, а влиза в комбинирана номенклатура с всички азтони оксиди.
Тогава направихме една проста сметка – един флакон с райски газ, който е 640 гр. е достатъчен да се напълнят 80 балона. По данните за 2023 г. вносът от трети страни на райски газ е 129 хиляди кг. Това, обърнато в балони е 16 милиона балона. Тук е и моментът да се погледнат нощните клубове, където се продават свободно балони с райски газ на цена от около 10 лв. – бизнесът с разпространението на райски газ се оказва процъфтяващ и много доходоносен.

До момента беше забранена продажбата на райски газ на лица под 18 години, а с промените се въвежда пълна забрана за продажба на физически лица, извън случаите на еднолични търговци, чийто предмет на дейност включва продажбата на райски газ на търговци. Предвидена е и забрана за рекламата на диазотен оксид (райски газ) в онлайн платформи.

„Всичкия този райски газ се употребяваше дори от малолетни и непълнолетни лица. Моята и последователната политика на БСП доведоха до тази пълна забрана за продажба на райски газ, днес“, добави Валери Митов.

Но какво грози нарушителите:

Който наруши забраната за продажба на т.нар. райски газ на физически лица се наказва с глоба от 5000 до 10000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение – от 10000 до 20000 лв. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или от юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер от 20000 до 30000 лв., а когато нарушението е извършено в обект – заведение за хранене и развлечения, както и при повторно извършване на едно и също нарушение – от 30000 до 40000 лв. и затваряне на търговския обект

„С този акт, вярвам, че ще спасим не малък брой млади хора, които се тровят с толкова вредния за организма диазотен оксид, който се продаваше свободно навсякъде около нас. Всеки, който наруши забраната, го грозят сериозни глоби и дори затваряне на търговския обект/ заведение! Радвам се, че в навечерието на предизборната кампания, беше прието това решение от 50-ото Народно събрание, моята битка с райския газ беше смислена и доведе до положителен резултат за обществото!“, с тези думи завърши Валери Митов.

Коментари (0)
Добави коментар