Стипендии от държавния бюджет за деца с изявени дарби от Троян

Заповеди за стипендии на петима ученици от СУ „Васил Левски“ – Троян подписа г-жа Донка Михайлова – Кмет на община Троян. Изявите в областта на спорта и образованието съответстват на изискванията на чл. 10 от Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби и приетата скоро Програма на мерките за закрила за 2024 г.

Трима от учениците са десетокласници и са заели първо, второ и трето място на финалния кръг на Националното състезание „Ключът на музиката“  в конкуренция с 29 ученици от цяла България. Това са Виктория Петрова, Илия Маринов и Димитър Цветков – всички с ръководител г-жа Мариета Жекова – носител на Почетна грамота в сферата на образованието за 2023 г. Стипендиите в областта на спорта за Стефани Йорданова и Никол Петкова са за завоюваните първи места на зимното държавно първенство по биатлон, проведено през м. март 2024 г.  в гр. Банско. Документите на учениците ще бъдат разгледани допълнително от комисии в съответните министерства и след постановление на Министерски съвет ще получават месечна стипендия в размера на 135 лв. в  продължение на една година.

На 31 май (четвъртък) предстои обсъждане и гласуване на общинската програма за деца с изявени дарби, с която се определят условията и състезанията за еднократно финансово подпомагане на деца и ученици, които учат на територията на град Троян. След утвърждаване на програмата започва да тече срок за подаване на заявленията  с искане за награждаване на учениците. Заявленията могат да бъдат внесени както от родителите, така и от ръководителите на изявените деца. В края на месец юни ще бъдат разгледани постъпилите искания и средствата ще бъдат преведени по банков път. Пожелаваме нови успехи на всички номинирани!

Коментари (0)
Добави коментар