Областният управител Дора Стоянова на среща за обсъждане на проблема с водоснабдяването в община Тетевен 

Областният управител Дора Стоянова, по покана на кмета на община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, взе участие в среща за обсъждане на проблемите с водоснабдяването в Тетевенския район. На събитието присъстваха ръководството на община Тетевен, представители на „ВиК“ АД – Ловеч, на „Български ВиК холдинг“ ЕАД, кметове на населени места, общински съветници и граждани.

В началото на срещата д-р Бояджиева представи проблемите с водоснабдяването, които са от години и са болезнено изострени през летните месеци. Тя сподели направеното през последните години от Община Тетевен за подмяната на амортизираната водопроводна мрежа и намаляване на загубите. От 2019 г. насам в града и селата са подменени 17 хиляди метра водопроводна мрежа с над 5 милиона лева общински и с държавни средства. Въпреки усилията на общинското ръководство проблемите са изключително тежки. От началото на месец август е наложен режим на водата с прекъсване на водоподаването през нощта и в следобедните часове.

Областният управител Дора Стоянова каза, че направеното до момента е значимо и похвали общината за подготвените и подадени проекти за държавно финансиране. Следващата стъпка в решаването на проблема с водоподаването е осигуряването на вода от нови водоизточници, която няма да се губи по вече реконструираната мрежа. Тя припомни, че аналогичен проблем съществува и в общините Ловеч и Плевен. Очакваме като развръзка приемането на Закона за ВиК, което ще даде възможност от област Ловеч да се кандидатства за европейско финансиране, недопустимо към момента поради неконсолидираната територия (в област Ловеч има два ВиК оператора – „ВиК“ АД – Ловеч и „ВиК Стенето“ ЕООД – Троян).

Инж. Иглика Игнатова, главен инженер във „ВиК“ АД – Ловеч отговори на зададените от присъстващите въпроси за проблемите с водоснабдяването в селата Глогово и Градежница. Говори за направеното от оператора, пречките които имат и какво могат да реализират.

Нурджихан Карамехмедова, представител на дирекция „Развитие, управление и проекти“ на „Български ВиК холдинг“ ЕАД, посочи, че холдингът може да помага с отпускане на кредит чрез „ВиК“ АД – Ловеч, след направено обосновано искане за проучване, за проектиране, както и с методическа помощ. 

В заключение д-р Бояджиева, обобщи, че въпреки подменената водопроводна мрежа, водата в Тетевен и някои села не достига на ниво водохващания. Тези, които захранват града и курортното село Рибарица, са повърхностни, с изразена сезонност – достатъчно вода през влажните месеци и почти пресъхване през летните.

Според кмета, за да се реши проблемът с водата, са необходими много инвестиции. Трябва да се направи от експерти сериозен анализ на състоянието на ВиК мрежата. „Необходимо е да се излезе с конкретно становище какви са необходимите действия и да разберем откъде ще намерим финансиране. Според мен трябва да се мисли и за микроязовир, който във влажния период да събира водата, в сухите месеци да се захранва от него“, каза Бояджиева. Тя пое ангажимент да направи мотивирано искане до „ВиК“ АД – Ловеч за финансиране на проучвания как точно да се реши проблемът с липсата на вода – чрез допълнително водохващане или микроязовир.

Коментари (0)
Добави коментар