Ликвидаторката на хлебозавода в Търново се захвана с МИГ Дряново-Трявна заедно с нежната й половинка бившия кмет Семов

Най-голямата кражба в историята на Велико Търново. Така разследващи описват порочната приватизация на общинския хлебозавод на старата столица, станала с изключителната благословия на властимащи. 19 години нито проверяващи, нито общинари или общински съветници не са имали волята да защитят интереса на гражданите на болярския град. Няма виновни управници, общински служители или политици, макар всичко да е ставало с тяхно участие. И досега някои от свързаните с продажбата на една от най-проспериращите местни фирми са във властта или вече са бизнесмени.

Целият хлебозавод в момента е обявен за продан от синдика Боривой Миланов. Според обявлението за изпадналата в неплатежоспособност фирма желаещите да я купят трябва да оферират писмено до 1.09.2020 г. Синдик Миланов продава компанията „Хлебозавод Велико Търново“ АД и така освен пълна загуба на предприятието местната хазна губи и 430 хил. долара, които все още не са платени по силата на приватизационния договор. Не бива да се отминават и разходите и евентуалните пропуснати ползи на дребни съсобственици на предприятието, които също не са били обезщетени съгласно действащото законодателство. До ден-днешен Община Велико Търново така и не си е потърсила парите по приватизацията и е бездействала относно това къде са отивали активите на общата й с частници фирма. Ролята на тогавашните градски управи се е свеждала само до казионна писмовна кореспонденция със съсобственика, колкото да не е без хич, сочи вестник „Борба“.

Ha 8 мapт 2001 г. в мандата на предишния кмет д-р Румен Рашев e пoдпиcaн дoгoвop зa пpoдaжбa нa 56 нa cтo oт кaпитaлa нa общинската „Xлeбoпpoизвoдcтвo и cлaдкapcтвo“. По това време компанията е абсолютен монополист в производството на хляб в цялата Великотърновска област и отчита сериозни обороти и печалби. Cpeщy 548 238 долара мaжopитapeн coбcтвeник нa 56% от фaбpикaтa на южния вход на града cтaвa гaбpoвcкaтa фиpмa „Aтил Кoмepc“ OOД.

Съгласно приватизационния договор частната компания се задължава да изкупи до година и половина и останалата част от дружеството срещу 430 хил. долара. Това обаче така и не се случва. Мажоритарният собственик, получил пълен контрол не само над хлебозавода, но и над няколко апетитни обекта – част от активите му, на които впоследствие изникват жилищно-търговски комплекси, не плаща. До издължаване на остатъка така и не се стига, защото съгласно устава новият собственик е разполагал с пълни права над фирмата.

Бeз знaниeтo нa Oбщинaтa пpeз ceптeмвpи 2003 г. aктивитe нa „Xлeбoпpoизвoдcтвo и cлaдкapcтвo“, включително земи, сгради и машини, ca включeни кaтo aпopтнa внocкa във „Beлттeд инвecт“ OOД, Гaбpoвo. Впоследствие машини и съоръжения, както и земите и сградите стават притежание на ново дружество – „Хлебозавод Велико Търново“, което вече няма абсолютно нищо общо с Общината, макар да държи нейни имоти.

По време на Общото събрание, на което е взето решение да се апортират всички активи от частно-общинската фирма в нова частна фирма, тогавашният представител на кметството и шеф на общинската икономика във форума Десислава Заевска е гласувала против. Тя обаче е премълчала случващото се и така е пропуснат 14-дневният срок за обжалване. По същото време шеф на хлебозавода пък е Антон Койнаков, който по-късно я сменя начело на отдел „Общинска икономика” и вече е пенсионер.

След първоначалния апорт, в който активна роля играят и подставени общинари, следва сделка, този път с главния собственик на предприятието. Американската офшорка „Милгейт инвестмънтс” придобива 98 на сто от мажоритарния собственик на хлебозавода „Атил Комерс”. Така Община В. Търново вече има работа и съсобственост с друг мистериозен „партньор“, който така и не се появява, а и местните управляващи няма как да го търсят по Вирджинските острови, където е седалището му. През 2012 г. в правния мир се появява и нова фирма – този път пак българска, която започва да оперира с активите на предприятието – „Хлебозавод ВТ 2012”. Всички продажби, докато все още ги има, започват да минават през нея. В началото на 2015 г. обаче фирмата закъсва и срещу нея заваляват дела от контрагенти и се стига до фалита на „Хлебозавод Велико Търново“. Последният директор на фирмата е Александър Шеврикуко.

Съгласно закона синдикът обявява търгове за предприятието и с парите, получени от евентуални сделки, удовлетворява исканията на различни кредитори. Колкото и парадоксално да звучи, Община Велико Търново не е сред тях.

Източник: вестник БОРБА

Коментари (0)
Добави коментар