Костадин Костадинов: Вероятно законът за чуждите агенти в България няма да се приеме, но постигнахме целта си – разкрихме кои са те

Председателят на „Възраждане“ – Костадин Костадинов, изрази своите критики към състоянието на българското общество и политическа среда в интервю за БНТ. Основни теми в разговора бяха предложението на политическата организация за закон за чуждестранните агенти, зависимостта на България от външни влияния, както и актуални политически въпроси, свързани с Република Северна Македония (РСМ) и международните отношения на България.

Костадинов подчерта, че „Възраждане“ за четвърти път внася законопроекта за чуждестранните агенти в парламента. Макар да призна, че законът най-вероятно няма да бъде приет, той заяви, че самото му обсъждане вече е постигнало целта си — разкриване на чуждестранното влияние в България. Според него реакцията срещу закона е много по-остра този път, особено от страна на медии, свързани със САЩ, като се наблюдава „истерия и страх“, свързани с предстоящите избори в САЩ и възможността за победа на Доналд Тръмп.

Костадинов акцентира, че Фондация „Америка за България“ е изхарчила значителни суми за „купуване на влияние“ в медийната и демократична среда на България. По думите му това създава сериозни проблеми за националния суверенитет. Председателят на „Възраждане“ отбеляза, че предложението на политическата организация за закон за чуждестранните агенти е базирано на американския такъв закон, който съществува от години.

Костадинов коментира и отношенията с РС Македония, като обвини страната в провокации срещу България. По повод скандала със знамето по време на посещението на президента на РСМ Гордана Силяновска-Давкова в София, Костадинов заяви, че провокацията е умишлено организирана от македонската страна. Той също така подчерта, че България не спъва процеса на евроинтеграция на РСМ, но съседката ни трябва да изпълнява международните си договори, включително Договора за приятелство и добросъседство.

В своите изказвания Костадинов неведнъж подчерта необходимостта България да се освободи от чуждото влияние и да възстанови своята независимост. Той окачестви „Възраждане“ не толкова като политическа организация, а като „модерно националноосвободително движение“, чиято цел е да върне на българите контрола над страната.

Костадин Костадинов реагира остро на въпрос, свързан с така наречените „четирихилядници“, както ПП – ДБ нарече хората, които уж според тях получават средства за проруска пропаганда. Той заяви, че такива обвинения са необосновани и насочени към подронване на репутацията на патриотични организации в България.

Председателят на „Възраждане“ също така коментира темата за парите по Плана за възстановяване и устойчивост, като настоя, че те трябва да бъдат отпуснати на България без никакви условия. Той също така изрази несъгласието на политическата организация с кандидатурата на Екатерина Захариева за български еврокомисар, като допълни, че евродепутатите на „Възраждане“ няма да я подкрепят.

Костадин Костадинов продължава да подчертава ролята на „Възраждане“ в борбата за национален суверенитет, като в неговите изказвания се акцентира на зависимостта на страната от външни сили и необходимостта от възстановяване на независимостта на България чрез конкретни законови и политически действия.

Коментари (0)
Добави коментар