Ивелин Първанов от „Възраждане“ – Проектът АЕЦ „Белене“ е мръсната черна съвест на повече от двадесет български правителства и тяхната енергийна политика

От „Възраждане“ твърдо са против решението за продажбата на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“, на Украйна и настояват да бъдат спрени преговорите и действията в това направление. 

През изминалата седмица от трибуната на Народното събрание Ивелин Първанов, народен представител от „Възраждане“,  посочи, че проектът за АЕЦ „Белене“ няма нищо общо с този за АЕЦ „Козлодуй“ и продължи, че не е адекватно да бъде съсипан един готов проект, какъвто е този за АЕЦ „Белене“, с идеи за преразпределение на оборудването, необходимо за неговото цялостно завършване. 

Първанов посочи, че предложението да се прехвърли оборудване от АЕЦ „Белене“ към АЕЦ „Козлодуй“ крие рискове проектът за Белене да не бъде завършен, а аргументът на неговите вносители от страна на БСП  то да бъде разпределено за укрепване на електроцентралата в Козлодуй е закъсняло и неефективно предвид това, че застрашава от провал проекта по изграждане на АЕЦ „Белене“. 

Според Ивелин Първанов това е един проект за изпирането на мръсната черна съвест на онези, които удариха по енергийния ни суверенитет. 

Той  остро осъди решението от миналата година за ликвидацията на АЕЦ „Белене“ само и единствено за да се угоди на нашите партньори, които налагат редица ограничения върху суверенитета на енергийното ни производство. 

Всички решения, ограничаващи суверенитета ни в енергийния сектор, водят до това, страната ни да се превърне в енергийна черна дупка на Балканите, за да може да бъдат облагодетелствани чуждите лобистки компании в сектора. – продължи Първанов и посочи, че такива действия и решения по прехвърляне на наша собственост  нужна за нашата енергетика към чужди държави, следва да бъдат записани като недалновидни спрямо енергийните интереси на България, уточнявайки, че даже някои племена в Африка мислят по-практично, когато става въпрос за такива стратегически ресурси, каквито са и енергийните.

Коментари (0)
Добави коментар