Глория Данчева: Заедно можем да преодолеем предизвикателствата пред образователната система в област Ловеч и да осигурим бъдеще за младите поколения

Глория Данчева от „Възраждане“ счита, че създаването на устойчива и модерна образователна система, и сигурна среда за българските деца е необходима, за да бъде осигурено качествено образование в българското училище. Глория Данчева, която е общински съветник от групата на „Възраждане“ в гр. Априлци и втора в листата на „Възраждане“ за област Ловеч е ангажирана с проблемите в местната образователна система. Според нея благополучието на обществото, все повече се определя от това в каква степен образованието формира умения, компетентности и ценности. 

Сред проблемите на образователната система е не оптимизираната училищната мрежа в града, което създава значителни разходи. Съществуват средни училища с под 200 на брой ученици и Данчева счита, че тяхното обединяване ще повиши и качеството на образователно-възпитателния процес.

Системата на делегираните бюджети има изключително негативен ефект   върху образователната структура и качеството на обучението, а също и  пречка пред образователно-възпитателния процес. Въпреки, че системата на делегираните бюджети е предназначена да даде повече автономия на училищата, на практика това води до финансов натиск. Финансирането се основава на броя на учениците, а не на техните образователни потребности. Това води до стремеж за задържане на учениците в училище на всяка цена, дори когато резултатите им са под средното ниво, което намалява качеството на образованието. 

Глория Данчева счита, че е необходима и по-голяма прозрачност и контрол при провеждането  на конкурсите за експерти в РУО – Ловеч за да бъде пресечена тенденцията, те да се печелят от точно поставени лица. 

Тя сподели, че РУО Ловеч не подкрепя креативните учители и техните постижения. Награди получават най-приближените до директорите педагози, което действа демотивиращо върху отдадените на професията си учители и педагози. 

Глория Данчева е родена в гр.Ловеч. Висше образование завършва със специалност „Право“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – гр. Благоевград и втора магистърска степен във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ специалност „Политология, дипломация и национална сигурност“. Работи в правната сфера в продължение на 5 години. През 2022 г. става член на Софийска адвокатска колегия и понастоящем практикува като адвокат.

Гласувай за „Възраждане“ с номер 12!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Коментари (0)
Добави коментар