Предстои обработка срещу комари на територията на община Ловеч


На територията на община Ловеч предстои обработка срещу комари. Третирането ще извърши фирмата, която има сключен договор с Общината за това. Ще се ползва препаратът цитрол.

Обработката в града започва на 24 септември в 00:00 ч. по улиците в централната градска част и жилищните квартали, междублоковите пространства, парковете, зелените площи, местата за отдих. Прави се с помощта на специализиран генератор за топъл аерозол от ново поколение, с голям дебит, монтиран на високопроходим автомобил. Генераторът възпроизвежда гъст бял дим, който прониква на местата, където се укриват вредителите, и продължава да се вдига до 30 минути след напръскването. Затова от фирмата предупреждават димът, който наподобява гасене с пожарогасител, да не се бърка със сигнал за пожар. Оттам призовават гражданите да затворят прозорци и врати, за да предотвратят навлизането на дима в дома.

Обработка срещу комари ще се извърши и в 34-те села на територията на общината в периода 24 – 26 септември, началният час е 21:00.

В случай на дъжд или силен вятър графикът ще бъде променен.

Това е извънредна обработка срещу комари и е разпоредена от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Ловеч, за да се сведат до минимум имагоцидните форми на популациите на комари и да се намали рискът от ухапвания предвид регистрираните случаи на западнонилска треска в Европа. Осем държави са съобщили за 69 случая на заболяването при хора за първите седем месеца на годината, като осем от тях са завършили летално. От началото на 2024 г. до момента у нас лабораторно са доказани три случая, всичките през август – един в Хасково и два в София, като в столицата изходът е летален.

Метеорологичните условия за предаване на вируса на болестта в момента са благоприятни, затова важна превантивна мярка, насочена към максимално ограничаване на разпространението на комарите в населените места, е своевременното и ефективно провеждане на дезинсекционни мероприятия, посочват в предписанието си от РЗИ.

Коментари