Проведе се заседание на Общинския съвет за намаляване на риска от бедствия на територията на община Тетевен


На 20 август в салона на Община Тетевен се проведе заседание на Общинския съвет за намаляване на риска от бедствия на територията на община Тетевен.

Кметът на Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, откри заседанието, на което бе гласувана и приета актуализация на „План за защита от бедствия на община Тетевен“. Промените се налагат поради актуализация на Националния план в частта приложения – касаещи координирането на структурите на Единната спасителната система /ЕСС/ при обилни снеговалежи, снежни бури и заледявания, както и при големи и сложни по развитие горски пожари.

По време на срещата бе обсъдена и пожарната обстановка на територията на общината, като бяха представени доклади от началника на РСПБЗН-Тетевен – гл. инсп. Николай Христов, от ръководителя на дейност УСОГ /при Община Тетевен/ – инж. Драгомир Пенчев и от директора на ТП ДГС-Тетевен – инж. Дочо Дочев.

Инж. Христов представи дейността на местната пожарна за първото шестмесечие на 2024 г., като отбеляза, че до този момент са регистрирани общо 145 произшествия. Пожарите с материални загуби са 14, а тези без са 83. Сред основните причини за възникването на пожари са – късо съединение, неправилно ползване на отоплителни уреди, небрежност с открит огън и др.

Инж. Дочев отбеляза, че през месец юли, във връзка с т.8 от Плана за взаимодействие между ГД ПБЗН и ИАГ, от служители на РДГ – Ловеч и РС ПБЗН – Тетевен е извършена проверка на ТП ДГС-Тетевен по изпълнение на противопожарните мероприятия, а именно оборудване на противопожарните депа, поддръжка на съществуващи минерализовани ивици и лесокултурни прегради. Той добави, че през първото полугодие на 2024 г. са възникнали множество пожари, които са засегнали основно необработваеми площи и ливади извън горския фонд.

Инж. Дочев каза още, че през първото полугодие на 24 г. от служителите на ТП ДГС-Тетевен са съставени общо 553 бр. констативни протоколи от проверки – 336 бр. за проверени обекти за добив на дървесина, 108 бр. за извършени обходи на охранителни участъци, 24 бр. за извършена таксация на дивеча и др. За разкрити нарушения по Закона за горите са съставени 21 бр. актове – за сеч на немаркирани дървета, за транспорт с коне и каруци, за съхранение на незаконна дървесина и др.

Инж. Пенчев докладва, че всички предвидени мероприятия по противопожарния план през 2024 г. са изпълнени. В дейност УСОГ е създадена организация за превенция и борба с горските пожари, като служителите, отговарящи за горските територии общинска собственост, извършват обходи и проверки за спазване на противопожарните правила.

Той подчерта, че към 12.08.2024 г. на територията на общинските гори са възникнали 4 бр. пожари, от които един на територията на община Етрополе и три на територията на община Тетевен. От възникналите горски пожари са засегнати 531 декара, от които 316 декара гори и 215 декара земеделски територии.

Инж. Пенчев добави още, че Община Тетевен поддържа един брой противопожарно депо, което е оборудвано съгласно Наредба №8 от 2012 г. за опазване на горските територии от пожари. През месец март и месец юли 2024 г. са извършени проверки на оборудването на депото от служители на РДГ – Ловеч и РД ПБЗН – Ловеч, като не са констатирани нарушения.

Информация за състоянието на речните корита бе дадена от началника на отдел „Европейски програми и проекти и околна среда“ – Васил Вълков. Той каза, че ежегодно се извършва проверка на проводимостта на речните корита. През месец юни е извършена проверка и за град Тетевен са определени няколко зони, попадащи в пространството от моста на кв. Пеновото до моста, водещ към местния стадион, като предстои да бъдат предприети съответните действия.

Г-н Вълков отбеляза, че кметовете на населени места могат да подават своите сигнали относно проблемни участъци в речните корита, за да се вземат адекватни и своевременни мерки.

Бе дадена и информация, че от днес служители на 42 Общини /вкл. две лица от Община Тетевен/ започват обучение за работа със системата BG-Alert. Те се извършват от Националната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Целта е компетентни служители да боравят със системата, така че да се гарантира ранното известяване на населението за опасности. 

На заседанието присъстваха още зам.-кметът – Борис Врабевски, ст. експерт ССИ, ОМП, МИС и БК в Община Тетевен – Петър Кавалски, служители на администрацията, кметове на кметства, представител на РУ Тетевен и др.

Коментари