Отменя се задължителното носене на маски или други предпазни средства на открити обществени места


На 1 май Министерство на здравеопазването публикува Заповед № РД-01-247/01.05.2020 г., съгласно която се отменя задължителното носене на маски на открити обществени места. В заповедта се посочва „Всички лица, които се намират на открити обществени места (в т.ч. паркове, улици, автобусни спирки) са длъжни да спазват изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки, като при необходимост от контакт с други лица да носят предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата“. Със Заповед № РД-01-248/ 01.05.2020 г. отпада забраната за посещения на национални и природни паркове и планини и други обособени места с паркова среда извън населените места. Съгласно новите разпоредби, троянци вече ще може да посещават и парк „Капинчо“ в града, като забранителните табели ще бъдат премахнати.

Заповедите са издадени днес, 1 май, от Министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и са следствие от среща, проведена по-рано същия ден, между Министър-председателя и членове на правителството с Националния оперативен щаб.

С целите текстове на заповедите може да се запознаете на сайта на Министерство на здравеопазването и на официалната страница на Община Троян.

Бъдете здрави!

Коментари