8 от новите еврокомисари с втори мандат, Мария Габриел сред тях


Новоизбраният председател на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен утвърди списъка с кандидатите за еврокомисари, който ще представи на Европейския парламент (ЕП) за окончателно одобрение до 1 ноември. В него фигурира и името на българския представител Мария Габриел.

От списъка става ясно, че 8 от попадналите в новия състав на ЕК ще заемат поста еврокомисар за втори пореден мандат. Двама от тях са досегашните заместници в ЕК на Жан-Клод Юнкер-Франс Тимерманс и Марош Шефчович, като с такъв пост се очаква да се сдобие и говорителят му-Маргаридис Схинас. Останалите 18 еврокомисари, както и самата Лайен попадат в ЕК за първи път. Сред тях е и представителят в Брюксел на Румъния. Северната ни съседка ще бъде представлявана от Рована Плумб, чието име бе едно от двете, предложени от Букурещ, след като страната се нареди сред откликналите на желанието на Лайен да бъдат номинирани и мъже и жени, за да се постигне на финала полово равновесие в новия състав на комисията.

Във вторник Лайен ще представи и разпределението на отговорностите на всеки един от еврокомисарите, чието заемане на поста трябва да премине и през изслушвания в ЕП.

„Аз съм убеден, че ще имаме ресор, който хем ще ни харесва, хем е модерен, хем ще е достоен за България и с поне три пъти по-голямо финансиране от досегашното“, заяви междувременно премиерът Бойко Борисов във връзка с ресора на Габриел, която досега отговаряше в ЕК за цифровата икономика и цифровото общество. Министър-председателят, който присъства на откриването на модернизираната учебна база на НСА „Васил Левски“ на улица „Гургулят“ в София даде да се разбере, че ще коментира темата по-подробно, едва след като ЕК бъде сглобена окончателно и подробностите относно нея са оповестени официално. Самият той обаче даде заявка неотдавна, че България ще се бори за по-разширен вариант на досегашния ресор на Габриел, включващ IT технологиите и киберсигурността. Надежди българският представител в ЕК да бъде натоварен именно с такива отговорности изразиха и някои от евродепутатите ни (очаквайте интервю с Андрей Новаков).

В същото време Борисов поздрави студентите и преподавателите, които са се борили за спасяването на сградата на НСА. Той изтъкна, че тя е била спасена от кражба. И добави, че само един обект им останал да спасят от тези, които говорели за корупция. „Дано хейтърите утре не ме заподозрат в конфликт на интереси, защото тук на втория етаж защитавах докторантура“, пошегува се той. И допълни, обръщайки се към ректора на НСА професор Пенчо Гешев: „Сложете им едни стари снимки, да видят какво е свършено, а пък после да си плямпат каквото искат, защото толкова бързо забравят, все едно са се родили днес. Ние за 10 години има какво да покажем и за 100-имаме, но да не богохулствам.“. Гешев пък му връчи уникална снимка на Георги Аспарухов-Гунди. „Колко е необходим той за българския футбол днес“, възкликна на свой ред премиерът. По думите на премиера само по програмата, по която е модернизирана сградата на НСА за двата програмни периода в България ще влезнат общо около 1 млрд. лв. за училища, детски градини и университети. „Нали си представяте какво може да се направи с 1 милиард“, коментира Борисов по време на церемонията, на която присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Коментари