7 филма по Никълъс Спаркс за Св. Валентин


Когато говорим за кино, често забравяме, че зад всеки отличен филм, стои още по-отличен сценарий, а зад всяка хубава книга, неминуемо ще има и хубав филм.

ns

Един от най-известните автори на романтични книги е Никълъс Спаркс. Повечето хора въобще не могат да си представят, че завършил фармацевт и работник като продавач в аптека ще се занимава с писането на книги. И самият Никълъс не го е мислил, но като на шега решава да разкаже една история през погледа на възрастен мъж, който чете прекрасна любовна история на възрастна дама в старчески дом. Ник дори не предполага, че от Warner Books ще подходят сериозно към това и ще оценят истински романа. В крайна сметка предложената сума за авторски права е два милиона долара, а Спаркс разбира, че бъдещето му не е във фармацевтиката, а в писането на романи.

Остават броени дни до 14 февруари и ето нашето предложение за седемте най-добри екранизации на романи от Никълъс Спаркс. Филми, които определено трябва да гледате с вашата половинка.


ns_john

7. С дъх на канела (2010)
Сърфирането и неангажиращите връзки са мечтата на Джон. Той иска да се остави на случайността, преди да постъпи в специалните части на армията. В двуседмичния отпуск, който има, той се запознава със Савана – амбициозна студентка, която по нищо не прилича на него, но тази случайна среща променя и двамата завинаги. Прекрасната игра на Аманда Сайфрид и Чанинг Тейтъм ще ви накарат да се потопите в една истинска любовна история, за която разстоянията нямат значение.


 

ns_last_song
6. Последната песен (2010)
Какво е най-лошото, което може да се случи на един баща? Да бъде разделен от децата си. Уви, точно това се случва със Стийв, който е разведен, а двете му деца – Рони и Джона живеят с майка си. Стийв желае едно прекрасно лято с децата си и го получава. Уви, Рони е момиче, което въобще не мисли да поднови отношенията с баща си, докато не среща Уил – момче от богато местно семейство, което иска да се опълчи срещу снобизма, който неговите родители му налагат. Запознанството на двамата млади изважда на преден план най-доброто у всички и връща Рони към любимото ѝ занимание – писането на песни. Една последна песен, която променя всички завинаги. Въпреки сегашните ѝ изцепки, Майли Сайръс е прекрасна в тази роля, заедно с Лиъм Хемсуърт и Грег Киниър.


ns_bom

5. Най-доброто в мен (2014)
Един от най-трогателните и същевременно най-емоционалните романи на Спаркс, който оживява на екрана. Екранизацията е своеобразен разказ за поговорката, че „старата любов, ръжда не хваща“. Аманда и Доусън са привлечени един от друг, но живота не им дава възможността да изживеят любовта си, а ги разделя. Години по-късно Аманда се връща в родния си град, за да открие, че Доусън не просто е пораснал, но е станал мъж в истинския смисъл на тази дума. Въпреки проблемите, които продължават да ги притискат, двамата успяват да открият отново път един към друг, докато нещо ще промени посоката за пореден път. Превъзходни роли на прекрасната Мишел Монахън, Джеймс Марсдън, Лина Либерато и Джералд Макрейни.


ns_message
4. Писмо в бутилка (1999)
Един от най-старите филми по роман на Спаркс, но винаги подходящ за гледане, заради непреходната му история. Гарет Блейк е вдовец, който се занимава със строене на яхти. Уви повторното построяване на живота му съвсем не е лесно, но нещата се променят, когато среща Тереза – разведена майка и журналист, която разпознава в Гарет автора на писмо, което намира в бутилка, изхвърлена на плажа. Една изключително трогателна история за изгубената и отново намерена любов с блестящата актьорска игра на Кевин Костнър, Робин Райт и Пол Нюман.


ns_notebook
3. Тетрадката (2004)
Първият роман на Спаркс, трябва да изчака почти 20 години, за да получи своята екранизация, но за сметка на това се превръща в един от най-добрите романтични филми, които карат всички момичета по света да принудят гаджетата си да го гледат. Дали заради простата истина, че любовта побеждава всичко – дори болестите? Дали заради факта, че се говори за едно друго време, в което понятия като правилно и грешно, социално положение, кариера и бизнес са били преди чувствата? Едно е сигурно – „Тетрадката“ е първият роман на Спаркс и любовта, с която е писан си личи във всеки кадър. Все пак за какво става дума? Възрастен господин започва поредния си ден в психиатрична клиника. След изпиването на лекарствата си, отива да посети една възрастна дама, която страда от Алцхаймер. Тя трудно се сприятелява, но много обича да ѝ се чете от една тетрадка, а този мъж има невероятна дикторска дарба. Така той присяда до нея и започва историята. Като тийнейджъри, между Али и Ноа започва вихрено ухажване, което скоро преминава в нежна интимност. Младата двойка бързо е разделена от богатите родители на Али, които настояват, че Ноа не е подходящ за нея. Минават няколко години и когато се срещат пак, страстта им отново избухва, като принуждава Али да избира между зова на сърцето и повелите на класата си. Тази красива приказка има особено значение за стария господин, който постоянно чете вечната любовна история на възрастната дама до него. Това е филмът, който едновременно ще стопли, но и разтърси сърцата ви и ще ви заплени със съкрушителната си и чувствена емоционална сила. Блестящи роли на Райън Гослинг, Рейчъл Макадамс, Джена Роуландс и Джеймс Гарднър.


ns_tlr

2. Най-дългото пътуване (2015)
Конфуций е казал, че и най-дългото пътуване започва с първата крачка, но е пропуснал факта, че едно пътуване може да се състои и без никакви крачки, защото може да е във времето. Именно това е основата на историята в този филм по роман на Ник. Люк се занимава с изключително опасна професия. Той язди бикове. София е младо момиче, което за пръв път вижда корида и подобно състезание и е привлечена от младежа. Двамата бързо разбират, че сякаш са родени един за друг, но съдбата им е подготвила изненада. Прибирайки се от първата си среща, те забелязват катастрофирал автомобил. В него е възрастният Айра, който моли София да прибере кутията, която стои до него. В болницата, София открива, че това са писма до любовта на живота на стареца – прекрасната Рут. Айра моли София да му ги чете и малко по-малко младото момиче започва да преоткрива собствената си любов с Люк в тази, която старецът е имал с Рут. Едно прекрасно преплитане на минало и настояще, показващо, че най-дългото пътуване, което предприемаме, всъщност е нашият живот. В главните роли са младата надежда на Холивуд Брит Робърсън, Скот Истууд, Алън Алда, Джак Хюстън и Уна Чаплин. Макар актьорите да имат велики роднини (съответно Клинт Истууд и Чарлз Чаплин), те се справят страхотно с ролите си и ще ви накарат да загубите представа за времето и пространството.


ns_awtr1. Незабравимата (2002)
Един от най-добрите романи на Спаркс е именно „Незабравимата“, познат и под по-дългото име „Незабравимата разходка“. Историята тук започва толкова банално, че вероятно сте изключили телевизора или сте излезли от киното, ако не сте съумели да издържите първите 10 минути. Напълно ви разбираме. Лендън е момче, което винаги се забърква в неприятности. На срещуположния полюс е Джейми – дъщерята на местния пастор, която винаги е пример за всичко. Когато Лендън за пореден път прави грешка, която едва не коства живота на негов приятел, директорът на неговото училище решава, че трябва да се подходи различно и му два роля в училищната пиеса, като назначава за негов надзорник Джейми. Стана ви скучно, нали? И на нас. Звучи като поредният училищен тийн-филм, който ще е пълна боза. Точно тук следва един неочакван обрат и малко по-малко историята се превръща в разказ за вечната любов, която нищо не може да победи. Страхотни роли изиграват актьорите Шейн Уест, Манди Мур, Дарил Хана и Питър Койот.

 

Коментари