50-годишни домашни сливови ракии се състезаваха в конкурса


Журито (отляво надясно: доц. Диян Георгиев, Михаил Марковски и проф. Петър Петров) уточнява регламента
Журито (отляво надясно: доц. Диян Георгиев, Михаил Марковски и проф. Петър Петров) уточнява регламента

Вторият фестивален ден започна задъхано по Улицата на занаятите, претъпкана от щандовете на повече от 80 майстори и търговци и от стотици посетители. И конкурсно – с традиционната надпревара за най-добра домашна сливова ракия. Преди това стартът бе даден с химна на фестивала, обявяване на програмата от водещия Камен Воденичаров и запалването на казана.

В ракиения конкурс участваха 18 сливови еликсира, някои от които на 50 и повече години, като за титлата Майстор на ракията се надпреварваха и гости от други краища на страната. Ракиите се оценяваха от професионално тричленно жури, председателствано от Михаил Марковски – председател на Асоциацията на сомелиерите в България, и членове доц. Диян Георгиев – директор на Института по планинско животновъдство и земеделие, и проф. Петър Петров – също от ИПЖЗ.

Ракиите, класирани на първите пет места участват и в състезание за наградата на публиката, в чието непрофесионално дегустаторско жури може да се включи всеки гост на фестивала, навършил 18 години.

Коментари